Мистерията на черните диаманти

Само допреди няколко десетилетия съдбата на черните диаманти бе предопределена почти изцяло за нуждите на индустрията. От най-твърдото тяло в природата и днес се изработват абразивни режещи инструменти от всякакъв тип. В близкото минало достойни за вграждане в бижута са били или безцветните диаманти, или някои цветни, но не и тъмните, с почти черен цвят.

В природата, диамантите се срещат в почти всички цветове – безцветни, жълти, оранжеви, розови, зелени, сини, кафяви, сиви, черни и всички техни нюанси – от най-светлите до по-тъмните.

Цветни диаманти

Най-често, когато чуем думата “диамант”,  в съзнанието ни изплува онзи абсолютно прозрачен и безцветен скъпоценен камък, отразяващ светлината по неповторим начин и разпръскващ цветовете й в хиляди трептящи лъча. С такъв уникален блясък могат да се похвалят и цветните прозрачни диаманти. Черните диаманти обаче, са непрозрачни и като всички такива скъпоценни камъни, блясъкът им е различен – с омекотен, матов ефект.

Според Стивън Хагърти, геолог от Международния Университет във Флорида, черните диаманти имат газови включения, които не могат да бъдат срещани в безцветните диаманти, формиращи се на стотици километри в дълбочината на земните недра. Според него, именно тези газови включения издават астероидния произход на черните естествени диаманти. Хагърти твърди, че астероид, съдържащ диаманти се е сблъскал в Земята преди милиони години. Тезата си той подкрепя и с факта, че черните диаманти се намират само в Бразилия и Центрноафриканската република, които някога са били части от един и същи континент.

Колко от вас, четейки си, се катапултираха мислено в Бразилия, в търсене на  тези „космически“ диаманти? И докато учените не установят със сигурност произхода им, ни остава да къпем фантазиите си по плажовете на Капокабана, удобно разположети на дивана в дневната ни, най-много с чаша Кайпириня* в ръка.

Вероятно тези разкрития за произхода на черните диаманти също спомогнаха през последните години да се наложат на пазара за скъпоценни камъни и да навлязат широко в бижутерийните магазини в цял свят – в началото за изработката на мъжки бижута, като най-често се вграждат в мъжките гривни, тип “Tennis”. Такива гривни, в страните от Западна Европа, могат да се видят да красят често ръцете на мъже, на всякаква възраст. Модата в бижутата отдавна вече не е приоритет само на дамите и все повече мъже обръщат внимание на аксесоарите в ежедневието си. Ще дам пример с Италия, меката на златарската промишленост и модните тенденции, където в момента на особена почит в мъжките златни бижута са тънките колиета от черни диаманти. Често са тези диаманти не са в шлифована форма, а само полирани и оставени във формата, с която ги е дарила природата. Несъмнено, едно такова майсторско, мъжко бижу привлича погледите със своя семпъл дизайн, в комбинация  с матовия блясък на черните диаманти. Всъщност подобни колиета се изработват и от гранати, турмалини, безцветни диаманти и добиват популярност и при дамските колекции, макар и с допълнения от нежни акценти, разграничаващи ги от мъжките.

Може да звучи абстрактно, но мисля, че всеки скъпоценен камък носи своята лична история, зародена на километри под земната повърхност и закодирана в неговата несъвършена, естествена същност. Във всеки скъпоценен камък е “заключен” неговият свят от включения и история и ви уверявам, че наблюдението на този вътрешен свят с микроскоп или дори с обикновена лупа, е вълнуващо и неповторимо преживяване и тъй като няма два еднакви скъпоценни камъка в природата, гледката винаги е уникалната.

Едните са тези, които виждаме най-често, вградени в масовата бижутерия. Намират се и по 700 – 800 евро за карат. Тези диаманти са т. нар. “бомбандирани” или третирани с високоенергийни частици за постигането на равномерен черен цвят и обикновено този вид третиране се прилага на нискокачествени диаманти с много включения.


Другият тип черни диаманти са тези с естествено оцветяване. Влизат в графата на редките скъпоценни камъни, защото, както стана ясно по-горе, се добиват само на две места в света – Бразилия и Централноафриканска република. Тези диаманти са от тъмно сив до черен цвят, а колкото по-равномерен и наситен е той, толкова по-висока стойност имат. За разлика от безцветните диаманти, качеството им не се определя с т. нар. 4C *. Освен цвета им, за определянето на тяхната стойтост се взима под внимание също формата, качеството на шлифовката и теглото им (в карати). Естествените черни диаманти се намират трудно, а това оказва влияние и за формирането на цената им, която може да достигне дори до 4000 щатски долара за карат, в зависимост от тяхното качество.

Мистичната красота на черните диаманти все пак е субективна и не по вкуса на всеки, въпреки, че това не се отнася за безцветните диаманти, чието класическо привличане е винаги на мода. И все пак черните диаманти се наложиха много успешно на пазара за мъжки бижута и стават все по-търсени и все по-скъпи.

И като стана дума за скъпи черни диаманти ще спомена и най-известните от тях. 555,55-каратовият Enigma влиза в Guinness World Recors  като най-големият шлифован диамант в света. Enigma е и най-големият намерен, естествен, черен диамант. Преди около две години се продаде на търг от Sotheby’s, в Лондон, за 3,75 млн. евро.

Най-големият шлифован диамант в света – черният Енигма

Black Orlov e 67,50-каратов черен диамант, с форма Cushion, притежаван от парижка бижутерийна компания. Неговата история е спорна – едни смятат, че е парче от диамант, вграден за око на богиня в индийски храм, а други – че е бил притежание на руска графиня през 18 век.

Black Orlov

Black Amsterdam e в капковидна форма, тежи 33,74 карата и е шлифован в чест на 700-та годишнина от основаването на нидерландската столица. Интересна е шлифовката му, която съдържа цели 145 фасети.

Black Amsterdam

Дали ще притежаваме черен диамант е въпрос на личен вкус, дали ще носим обаче бижу с третиран черен диамант или естествен такъв, това вече е въпрос на финансова възможност. Има и трети вариант, който е най-нискобюджетен – синтетичен черен диамант, с цени от няколко десетки евро за карат. Не мисля, че ще се впусна в описание на този вид, тъй като според мен не заслужава вниманието, което е редно да бъде отделено на естествените, носещи историята на отминали, непознати за нас епохи.

*Кайпириня – известен, бразилски, алкохолен коктейл

* 4C – четирите фактора, които определят стойността на безцветните диаманти – Цвят, Чистота, Каратно тегло и Шлифовка (от англ. ез. Color, Clarity, Carat, Cut)

снимки: Интернет

Напишете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено !!