Да увековечим абитуриентския бал с бижу

Колко пъти сме си повтаряли през смях “веднъж да завърши…”? Е, факт е, детето ни е вече абитуриент или абитуриентка. Започва се едно тичане из магазини, шивачки, фризьор, маникюр. Трябва да са най-хубавите, най-щастливите – толкова труд, цели12 години, заслужили са, кой – повече, кой – по-малко, фантастично преживяване на бала.

И покрай избора на тоалет, прическа, цвят на обувките, форма на чантата, ръкавели или не, и още, и още, не остава време да се насладим на емоцията от приготовленията за този специален за всички ни ден. И тогава, някъде покрай пробите на тоалета, ги виждаме вече пораснали и много красиви. И все пак, нещо липсва, за да допълни перфектната им визия за бала – изненадата – едно истинско бижу. Разбира се, подаръкът от семейството за този толкова особен ден трябва да е специален, желан и оставащ завинаги в спомените им.

Винаги съм харесвала един малък Сейко, със зелен циферблат, подарък от родителите на майка ми, за нейния абитуриентски бал. Тя си го носи до днес, въпреки че са минали “едва” 50-ина години от тогава. Остава не само споменът от едно прекрасно преживяване, остава и подаръкът от семейството. А той трябва да е красив, ценен и желан. И в този случай ми идва на ум само един подходящ подарък – бижу, златно бижу със скъпоценен камък.

Затова ще трябва да се съобразим с вкуса на вече порасналите ни деца. Има девойки, които не носят обеци или гривни, но пък харесват пръстени и в такъв случай е добре да не се хвърляме да избираме обеци или гривна, защото нямали. Те просто няма да ги носят.

По-удачно ще бъде да заложим на пръстен или фино синджирче с висулка. Едно е сигурно – бижуто задължително трябва да бъде блестящо, а какво по-блестящо от малък скъпоценен камък? Дали е млада дама или млад господин, при всички случаи ефектът от хубавото бижу ще бъде поразителен, а споменът ще ги съпровожда цял живот.

Понякога изборът на скъпоценния камък е мигновен и стига само един поглед на обеците с аквамарин, за да си сигурен, че ще стоят разкошно на сините й очи. Или пръстенът с малък диамант, който ще краси нежно на ръката й.

Друг път обаче изборът на бижу за абитуриент не е лесна задача, защото възрастовата ни разлика влияе и на различиата във вкусовете ни. В такъв случай най-добре е да заложим на класически модел и било то пръстен, висулка, обеци или гривна, нека те да бъдат семпли, без много орнаменти, цветчета и странни, модни форми, защото модата е динамична, омръзва и губи стойност във времето. Затова, колкото по-изчистено и фино е едно бижу, толкова по-подходящо е то за млад човек.

В 14-каратовото злато, ценният метал е едва малко повече от половината – 58.5%, а останалото са други, неблагородни метали, които формират сплавта. По понятни причини, няма да коментирам 9-каратовото злато, където процентът на злато е едва около 30 на сто.

Неслучайно, в Италия, страната с най-развитата златарска промишленост в света, никъде в златарските магазини не се предлагат бижута от 14 карата, камо ли 9 карата злато. Бижутата в Италия се изработват само от 18-каратово злато. Има и такива, които са направени от 20, 23 карата (в арабските страни), но аз не съветвам закупуване на бижу с толкова висок процент злато, заради тяхната неиздържливост във времето. Златото е мек и ковък метал и ако не бъде преместено с други метали, обработката му за бижу е много трудна, моделите често са груби и нямат финеса на прочутото италианско ювелирно изкуство. Затова, винаги съветвам, бижута да бъдат изработени от 18-каратово злато.

Ще се спра с няколко думи на подбора на скъпоценния камък. Разбира се, няма да губим време, вие – в четене, аз – в писане за синтетичните скъпоценни камъни или за имитациите на скъпоценни камъни. Писала съм много по темата и постоянно апелирам да се изисква гемоложки сертификат за качеството и истинността на камъните, като само така можем да бъдем сигурни какво купуваме.

Покрай абитуриентския бал на наследника ни, често джобовете ни се поизпразват, но при всички случаи е по-добре бижуто, което ще подарим да бъде макар с малък диамант или друг скъпоценен камък, но той да бъде естествен. Ясно е, че не всеки може да си позволи диамант, сапфир, рубин или смарагд, чиито цени не винаги са по джоба ни, затова ще дам няколко примера за по-нискобюджетни скъпоценни камъни. Прекрасен избор ще направите ако се спрете на топаз, син, жълтеникав, кафяв, при този камък ще имате богат избор от цветове и нюанси. Още по-богати на цветове са турмалините – красиви и уникални, често побиращи цяла дъга оттенъци.

Има и други красиви и скъпоценни камъни на “разумни” цени, които бихме могли да подарим на нашите абитуриенти, но е важно да се съобразим и с още един факт при подбора – твърдостта на камъка. Избягвайте да купувате камъни с твърдост по-ниска от 7 по скалата на Моос, защото младите хора, които все още нямат изградени навици да пазят бижутата си, рискуват да повредят вградения камък. И тук ще спомена, че заради това, най-удачен вариант е бижу, макар и с малък диамант – най-твърдото тяло в природата. Добър избор са също сапфири и рубини – твърди и трудно разрушими, почти колкото диаманта.

Винаги към смятала, че да избереш правилното бижу за абитуриента си е не просто да влезеш в златарски магазин и да купиш бижуто, което те грабне, това е мисия, трудна задача, заради спомена и дирята, която ще остави в душата на младия човек. А един красив, ръкописен надпис, гравиран върху едно бижу е послание, чиито силен ефект ще го съпроводи в живота и ще му напомня за милия жест на семейството.

Какво по-хубаво от това да направим порасналите си деца щастливи с тяхното първо истинско бижу?

Снимки: личен архив и Интернет

Напишете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено !!