Защо златото поскъпва?

С всеки изминал ден ставаме свидетели на една неприятна тенденция – плавното, но сигурно поскъпване на златото. За съжаление, вече от няколко месеца цената за грам пълзи все по-нагоре, а за още по-голямо съжаление няма никакви изгледи да се фиксира в определена стойност, камо ли падне. Факторите за това са няколко и ще се спра подробно на тях малко по-надолу.

И за пример ще посоча именно 2008 година, когато през декември унция злато се продаваше за “скромните” 612 евро, то към днешна дата цената е 2336 евро. Виждате огромната разлика в цифрите, които говорят за 4 пъти по-висока цена. И понеже в тази статия ще споменавам термина “унция”, добре би било да поясня, че става дума за мерната единица за златото, като една унция е еквивалентна на 31 грама. Почти навсякъде ще срещнете цената на унция злато в щатски долара, валутата, в която се продава унция злато.

Връщайки се в недалечното минало, когато светът бе притиснат от Ковид 19, пандемия бе причината за срива на пазара, което от своя страна доведе до покачването на цената на унция злато като в началото на 2019 година, само за два месеца, стойността на унция жълт метал поскъпна с 200 долара и от 1500 долара за януари, достигна 1700 долара през март. И докато в центъра на вниманието бе катастрофалната ковид ситуация в цял свят, неусетно през летните месеци на същата година цената на златото скочи до над 2000 долара или над 55 евро за грам злато. Покачването на цената се повлия от търсенето на сигурна инвестиция в сриващите се пазари, а какво по-сигурно капиталовложение от инвестиция в ценния метал. И тъй като златото се котира на пазара в щатски долара, то при всеки срив на долара, спрямо еврото, стойността му в долари се покачва.

Без да съм финансов анализатор ще обобщя, че при всички случаи стремително покачване на цената на жълтия метал е в резултат от няколко причини, които оказват влияние върху кризата в икономиката на Америка, както и върху спада на американския долар.  

Според Диего Францин, ръководител на отдел Стратегии от Plenisfer Investments SGR, цитиран от агенция Блумбърг, факторите, които влияят върху ценята на златото са три – несигурност, търсене от страна на централните банки и финансови потоци. От една страна влияние оказва несигурността в световната икономика и инфлацията, от друга геополитичеката криза в световен мащаб, както и рекордно високите нива на държавните дългове, които от своя страна пораждат несигурност. В тези случаи златото традиционно е сигурно убежище, а това поражда покачването на стойността му. Но това, което оказа значително влияние за поскъпването още от миналата година беше преди всичко силното търсене от страна на централните банки. Златото играе важна роля в глобалните резерви. След избухването на финансовата криза от 2008 г. станахме свидетели на фундаментална промяна на режима, като централните банки постепенно преоцениха функцията и значението на златото в управлението на резервните активи, допълва Диего Францин. 

По-конкретно, централните банки на нововъзникващите пазари са увеличили покупките си на злато, тези на Съединените щати поддържат резервите постоянни, докато европейските централни банки са спрели да продават. Само през третото тримесечие на 2023 г. централните банки са закупили общо 337 хил. тона злато, второто най-високо трето тримесечие, регистрирано някога, което довежда нетните покупки на годишна база до удивителните 800 хил. тона, или с 14 на сто повече в сравнение с 2022 г. 

снимки: Интернет

Напишете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено !!