Луксът да притежаваш „гълъбова кръв“

Дори да има зловещо звучене, мога да ви уверява, че темата на тази статия няма нищо общо с орнитологията, а още по-малко с кръвта на клетите птици. Заглавието е метафорично и фразата “Гълъбова кръв “ (на англ. ез. Pigeon Blood) се ползва и досега за да се опише точната тоналност в цвета на бирманските рубини. Някои ще възкликнат: “Е, какво толкова? Нали се всички рубини са червени”.

Да, основният им тон е червен, но колкото и нюанси да си представим, че съществуват в червения цвят – толкова различни тонове има и при рубините – от светло червено, през почти розово, пурпурно, с лилави оттенъци, оранжевеещи, кафеникави, до кърваво червено или т.н. “Гълъбова кръв”.

Прието е да се смята, че името е взаимствано цвета на първите капки кръв на убит бирмански гълъб – ярко, дълбоко червено без абсолютно никакви примеси на каквито и да е други нюанси. Не знам как се е появило това наименование, но то е най-краткото и ясно описание за прекрасните екземпляри на бирманските рубини.


И тук ще цитирам ироничното изказване на известния гемолог Ричард Хъгис, според който много малко хора са виждали кръв на бирмански гълъб, за да припознят цвета й с този на рубините.


През 19 век търговците на рубини в Мианмар (Бирма) наричат най-хубавите парчета рубини с това име, така то добива популярност и до днес, и можете да го чуете в бижутерийните магазини в цял свят. Преди месец, разхождайки се по известната „златарска улица“ Bond Street в Лондон, дори видях красиво колие с фантастичeн рубин, до което се мъдреше табелка Pigeon Blood Rubу (рубин “Гълъбова кръв “). Обърнала съм внимание, че с колкото по-екзотични имена наричат някои скъпоценни камъни, толкова по-желани стават, така че ако на табелката с онзи рубин, в Лондон, пишеше Vivid Red, ефектът върху клиентите най-вероятно нямаше да е така поразяващ. Ние, хората, обичаме да правим паралели и сравнения и в бижутерията има много примери за причудливи наименования, които продават продукта много успешно. И преди да се върна към характеристиките та бирманските рубини, ще дам само още един пример.

  • рубин Гълъбова кръв
  • обеци с рубини Гълъбова кръв и диаманти
  • Пръстен с рубин "Гълъбова кръв" и диаманти
  • Колие с Рубини "Гълъбова кръв"

В последните няколко години стана изключително модно да притежаваш бижу с London Blue Topaz (топаз – лондонското синьо). Вероятно това любопитно съчетание в търговското му име е провокирано от вечно намръщеното лондонското небе, което като че ли наистина прилича на този топаз, в почти неоново син цвят с леки сиви оттенъци. Модата си казво думата и цените на този вид топаз понякога са главозамайващи, а в повечето случаи става дума за силно третиран камък, който би трябвало да струва няколко дребни евро.


За щастие процесът е необратим, така че дори и да сте си купили такъв топаз, не се притеснявайте – той няма да избледнее или промени цвета си. Така стоят нещата и при много други скъпоценни камъни, чиито привличащи наименования често ни бъркат доста дълбоко в джобовете.


рубини Мианмар
рубини Мианмар

Дебатът дали да се използва терминът “Гълъбова кръв”, за рубини, в гемологията, не е от вчера. Стигна се дотам, че швейцарската лаборатория за гемоложки изследвания GRS регистрира търговска марка Pigeon Blood и „постанови“, че този вид рубини, освен с ярко наситен цвят, без никакви примеси на други нюанси , трябва да отговарят и на още едно условие – да имат силна флуоресценция. И независимо от коя част на земното кълбо е произходът на рубина, – вече не само от Мианмар, щом той отговаря на тези две условия, може да бъде кръстен “Гълъбова кръв”.

И като при всяка кауза, чийто интерес се изразява в десетки хиляди долари и в тази не липсват спорове между гигантите в гемологията. Едни, към които скромно се присъединявам и аз, се придържат към тезата, че тези рубини не трябва да бъдат подлагани на никаква термична обработка за постигане на по-високо качество, други защитават позицията, че може да са нагрявани, стига да не са ползвани други видове инвазивно третиране.

И като стана дума за цена, не мога да не спомена по колко се продават тези висококачествени рубини. Ценовата им листа на рубините е доста разнородна и зависи от вида третиране, от цвета и от тяхната чистота. Разбира се в ценообрадуването активно участие взима и още един параметър – големината на рубина и колкото повече карати е той, толкова е по-скъп.

В повечето случаи бижута с такива рубини се продават на търг от световните аукционни къщи. Рекордната цена държи пръстен с 8.6 каратовия бирмански рубин „Graff“ и диаманти. Търгът (проведен през 2014 г.) е спечелен от британския бижутериен магнат Лорънс Граф, платил за бижуто над 8,6 млн. долара. Разбира се, както в повечето случаи, рубинът вече носи името на новия си собственик  – „Graff“.

Рубинът Graff
Рубинът Graff

Кристалите рубини, с перфектна чистота и цвят Vivid Red от Мианмар и от Мозамбик са изключително красиви, но има и много други тонове на червения им цвят, чиито екзампляри също си струва да бъдат притежавани. Рубини в прекрасен, огнен, ярко червен цвят се добиват в  Шри Ланка, но и в Камбоджа, Тайланд, Виетнам и Мадагаскар. Красиви кристали се намират още в Афганистан, Кения и Танзания, където за съжаление добивът им вече е силно ограничен , поради изчерпване на залежите. Невероятни рубини пристигат и от Индия и Пакистан, от планините в зоната на Кашмир. Именно в Кашмирските находища се добиват и едни от най-красивите на цвят сапфири – наречени “Кашмирски”- с наситен мастилено син цвят и нюанси във виолетово, оприличавани по цвета си на метличината. За този вид много търсен, но и скъп сапфир ще разкажа в някоя следваща статия.

Снимки: личен архив и Интернет 

Напишете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено !!