Годежният пръстен – традиции и мода

С тази статия ще изляза от обичайното си амплоа на гемолог и любимите ми теми за скъпоценните камъни и ще се спра на традициите, “добрите маниери” и модата при годежните пръстени. И като абсолютен привърженик на всяка форма на свобода и алтернативни решения, тук в никакъв случай няма да проповядвам етикет, разбира се, няма и да поучавам, а ще се опитам да обединя и разкажа някои интересни факти за годежните пръстени.

Традицията повелява този пръстен да се носи на лявата ръка, защото е най-краткият път до сърцето. Прието е годежният пръстен да бъде с диамант – най-твърдото тяло в природата. Казват, че диамантите са завинаги и затова символизират вечната любов, която мъжът демонстрира на любимата си. У нас, допреди няколко години, нямаше обичай да се подарява годежен пръстен с диамант. И въпреки братските ни отношения с бившия СССР, където се добиват диаманти, в България такива се намираха много трудно. В недалечното минало годежният пръстен можеше да бъде във всякаква форма, камъните най-често – циркони, а моделът – плод на фантазията на златарите. В най-тривиалните случаи свекървата даряваше снахата с модния в края на миналия век пръстен от жълто злато във формата на бадем или кръгъл с инкрустации, но без камъни. Кой няма поне един такъв вкъщи, останал в наследство от баба или майка? Тези бижута бяха големи, забелязващи се и се намираха навсякъде из магазините в страната. Тогава бе въпрос на престиж за повечето да притежават такъв пръстен, наречен с „народното“ име “бадемче”. Точно както е въпрос на престиж и сега да притежаваш пръстен с диамант.

Ставаме обаче все по-често свидетели на зрелищно връчване на така желания пръстен, на драматично коленичене по време на театрален спектакъл или концерт, а напоследък навлезе и модата да се предлага брак с пръстен по време на нечия сватба. Намирам го за не толкова добър вкус, но всеки е свободен да реализира собственото си желание, както му харесва. При всички случаи пръстенът с диамант стана неизменна част от предложението за брак и в България.

Докато преди години в Европа и САЩ годежните пръстени бяха семпли, то сега се залага на персонализацията и по-разчупените форми и разбира се, това е вследствие на модата, диктувана от гигантите в бижутерийния бизнес като Tiffany, Cartier, Van Cleef & Arpels и много други. Tiffany предлага за първи път на пазара модела Setting, семпъл пръстен от злато с диамант, държан от шест зъбчета, но те са толкова фини, че почти не се забелязват. Идеята е цялото внимание да бъде насочено към великолепието на скъпоценния камък. Същата бижутерийна марка предлага алтернативни варианти на класическия пръстен с диамант и включва цветни камъни като сапфири, танзанити, топази и други, с гарнитура от малки диаманти.

Cartier пък са създатели на имитирания в цял свят годежен пръстен с диамант във октагонална форма cushion и брилянти около него. Металът е платина, а цената е няколко десетки хиляди евро, в зависимост от големината и качеството на камъните. Отново Cartier лансирана преди няколко години линията си Love – пръстени от 18-каратово злато с декоративни винтчета и диаманти. Цената на по-скъпите модели се доближава до 30 хиляди евро.

Италианската марка Bulgari също пусна на пазара годежен пръстен с иконичната си халка (B. Zero1) с надпис с логото. Останалите годежни пръстени на фирмата са доста по-обрани и семпли от B. Zero1, запомнящ се и също много имитиран модел. Създаден е през 1999 година, а дешифровката на името е интересна, заради идеята в кода – B. – инициалът на Bulgari, Zero (от италиански “нула”) – новото хилядолетие, когато е създаден, а 1 е символът на ново начало. Дизайнът на формата му е взаимстван от колизеума в Рим, градът, където е базирана фирмата от самото си начало, преди 140 години.

Годежните пръстени на флорентинския бранд Buccellati са вдъхновени от техника в златарство, създадена именно във Флоренция. Широката халка от бяло и жълто злато е изработена с прецизността на истинска дантелена лента, която обгръща пръста, а в центъра е вграден невероятен диамант. Този тип, много трудна техника, се изучава единствено във флорентинските златарски школи и се изработва изцяло ръчно с точно определени пропорции на всеки един от миниатюрните декоративни елементи, наподобяващи фина дантела. Такъв пръстен на Buccellati надхвърля 20 хиляди евро, разбира се в зависимост от подбора и големината на диамантите.

Почеркът на повечето браншове си личи и в избора им на модели за годежни пръстени, така както и вечният Alhambra на Van Cleef & Arpels, с техния модел във формата на четирилистна детелина. Така, както Chopard дори при годежните си пръстени имат предложение с неизменните си свободно движещи се диаманти в малка кръгла карабинка, затворена в горната част със сапфирено стъкло. Моделът е наречен лаконично ‘Happy diamonds” (бел. ред. щастливи диаманти).

За любителите на нестандтартните решения има много алтернативни годежни пръстени – от такива с цветни камъни, до други в различни цветове злато, като напоследък са много модерни дори черното и синьото злато. Въпрос на вкус е всеки да избере този, който предпочита, но при всички случай няма да остане незабелязан при избор на последните.

Класика си остават и годежните пръстени, изработени от платина, които за съжаление все по-малко майстори се наемат да правят, заради сложността в работата с платина. Въпреки това в Западна Европа платитените пръстени с диаманти са винаги между най-търсените за бижута за сватбено предложение, често без да се взима предвид по-високата им цена.

Разбира се, всеки решава според джоба си колко пари ще отдели за бижуто, но моят съвет е то да бъде висококачествено, от платина или 18-каратово злато. Най-добре е да се заложи на макар по-малък диамант, но той да бъде с отлична чистота и цвят, вместо по-голям и некачествен камък, каквито често се срещат на пазара. И както винаги подчертавам, не забравяйте да поискате от продавача гемоложки сертификат за качеството и истинността на скъпоценните камъни.

В повечето случаи годежният пръстен е бижу, което остава за цял живот, предава се на поколенията и има особена, сантиментална стойност в семейството. Е, не винаги остава единствен за дамата и тук ще дам за пример великата Елизабет Тейлър и нейната колекция от цели 8 годежни пръстена, подарени й от нейните седем съпрузи. Но за тях, за пръстена на английската принцеса Кейт, както и за други известни годежни пръстени ще ви разкажа в някоя от следващите статии.

Снимки: личен архив и Интернет

2 Comments

  • Изключително интересни и добре написани статии, с много познания към скъпоценните камъни и към това което правите.
    Удоволствие е да ги чета и да разглеждам невероятните бижута от колекцията Ви.

Напишете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено !!