Недостижимите десет (I част)

Започвам веднага с уговорката, че списъкът на редките скъпоценни камъни, чиято тема е тази статия, е доста по-дълъг от десетте, които ще опиша в нея. Ще наблегна не на най-редките известни на човечеството минерали, а на онези най-редки кристали, от които са шлифовани скъпоценни камъни в изключително малки количества. Както неведнъж съм писала, именно те са моята страст, заради които бих искала да имам повече време и възможност, за да докосна тези почти неоткриваеми съкровища.

В света са открити около 6000 минерала, като от тях Световната минераложка организация определя като редки 2500 вида. За да попадне в тази графа, един кристал трябва е се намира в много ограничени количества, както и да се добива в максимум пет мини в целия свят. 

И така, на първо място в този списък ще поставя един особено красив и наистина недостижим скъпоценен камък, който са имали щастието да видят много малко хора – Червен Диамант.

Малко над 20 са откритите червени диаманта, с тегло над един карат. Най-големият познат е Moussaieff Red, със своите 5,11 карата, в триъгълна форма. Намерен е случайно от селянин в бразилската местност Минас Жерайс, известна с мините за скъпоценни камъни. 

Диамантът Moussaieff Red

Преди да премина към втория по рядкост скъпоценен камък, ще спомена още два известни червени диаманта – Kazanjian Red и DeYoung Red. Първият е намерен през 20-те години на миналия век и има интересна история, тъй като в суров вид е бил 35 каратов черен диамант. И ако напоследък черните диаманти се котират в бижутерията, само допреди няколко години бяха отделяни и използвани само в индустрията. Историята разказва, че намерен в суровата си форма, Kazanjian Red е бил закупен за 8 долара за карат. И когато шлифовчици започват да го режат и оформят, откриват неговия невероятен червен цвят. Камъкът добива квадратна, октагонална форма и е с тегло 5,05 карата.

Диамантът Kazanjian Red

Още по-невероятна е историята с откриването на DeYoung Red – намерен на пазарче за употребявани вещи през 30-те години на миналия век и продаден за червен гранат, чиято цена е едва няколко долара за карат. 

Диамантът DeYoung Red

Най-голяма част от намерените червени диаманти са добити в мината Argyle, но има открити и в Русия, Танзания и Бразилия.

Отново Австралия и Танзания са сред страните, в които се намира и друг минерал от списъка на най-редките скъпоценни камъни в света – Таафеит (Taaffeite). Има намерени екземпляри също в Мианмар и Китай, но най-много са открити в Шри Ланка, където е намерен за първи път през 1945 г.

Разликата помежду им е единствено в тяхното лъчепречупване, като това на таафеита е двойно. Тъй като шпинелът е изотропен минерал, то неговото лъчепречупване във всички посоки е еднакво, за разлика от това на таафеита, който има двойно лъчепречупване, тоест предава лъча светлина, проникнал в кристала, в две посоки. 

Този рядък камък е с ярък цвят от виолетово-лавандулов до бледо розов, заради съдържанието си на магнезий и има много силен блясък, вследствие на неговия висок индекс на лъчепречупване, както споменах по-горе – 1.71. Таафеит се намира и в сив, зелен цвят, както и безцветен.

Цената му за карат варира от 2000 американски долара, за средно качествени камъни, с не толкова ясен и наситен цвят, до 5000 долара за отлично качество и цвят.

Таафеит в овална форма

Въпреки високата си твърдост, таафеитът е много крехък скъпоценен камък, което прави монтирането му в бижута доста трудно и рисковано. У нас няма специалисти, които да са обучени достатъчно добре и да се занимават единствено с вграждането на скъпоценните камъни в бижутата, за разлика от страните в Западна Европа с развита бижутерийна промишленост, където монтирането на камъните се извършва не от златари, а от специално обучени такива, наречени монтажници. Именно чрез тези експерти се избягва повреда на скъпоценните камъни при тяхното вграждане в бижутата.

Луксът да притежават Пайнит (Painite) е отреден на съвсем малко хора в света. Собствениците на шлифовани пайнити са едва няколко десетки, заради факта че е изключително рядък, което е и причината за невероятно високата му цена – 60 хиляди американски долара за карат.

И тъй като минералите биват кръщавани с името на откривателя, пайнитът е наречен на първият човек, който се е докоснал до този рядък камък – минералогът Артур Пайн. Когато го намира, Пайн го  сметнал за червен кориндон (рубин) и едва по-късно разбира, че всъщност става въпрос за нов, непознат минерал. Цветът на пайнита е от тъмно червен до кафеникав и намерените ограничени количества са с малки размери.

За заетите в сферата на скъпоценните камъни, Мианмар е много важна точка на картата на света, заради изобилието на всякакви ценни минерали на територията на иначе не толкова голямата азиатска държава. Именно там е открит и следващия минерал, който искам да ви представя – Киатуит (Kyawthuite).

Разбира се, като единствен в света, този скъпоценен камък няма цена. Кръстен е на своя откривател –  Киау Ту, геолог и минералог. През 2010 г, Ту купува късчето минерал от миньор в град Могок, в Мианмар, като в началото го е сметнал за познат, друг минерал, но след като започнал да го реже и полира, установил, че държи в ръцете си нов вид. Чак след изследване в Америка се установява, че е нов минерал и през 2015 г. Световната минераложка организация го признава за такъв.

Единственият Киатуит, намерен досега, с тегло 1.61 карата

И ако досега ви запознах с редки скъпоценни камъни, намиращи се в азиатски страни, то сега ще минем отвъд Тихия океан, за да стигнем до Северна Америка, в щата Юта, където се намира един великолепен и много рядък минерал, чиито скъпоценни камъни пленяват с уникален малиново-червен цвят. Наречен Биксбит (Bixbite), на името на неговия откривател, американският минералог Мейнард Биксби, но по-късно преименуван като Червен берил (Red Beryl), за да не се бърка с друг минерал – bixbyite.

Берилът e вид минерал, чиито кристали със зелен цвят са смарагди, светло-сините са аквамарини, розовите са морганити, безцветните – гошенити, хелиодор е зеленикаво-златистия берил, а биксбит или червен берил е малиново-червеният берил.

Мейнард Биксби е бил сигурен, че е открил червен берил, то твърденията му са били подложени на съмнение от минералозите. Година по-късно след извършен геохимичен анализ се потвърждава твърдението на Биксби, че е открил нов берил. Наситен, силен червен цвят, подобен на цвета “гълъбова кръв” при рубина, този привлекателен скъпоценен камък има и подобаващо висока цена от 10 хиляди щатски долара за карат, която отразява не само невероятно красивия му цвят, но и неговата рядкост. В света са известни само три местности, в американския щат Юта, където се намира червен берил в изключително малки количества.

Подбраните пет скъпоценни камъка не съм подредила по реда на тяхната рядкост, защото във всеки един момент биха могли да настъпят промени в хронологията на фактите, тъй като ежедневно се обследват нови находища, откриват се нови минерали, а светът на кристалите е толкова динамичен, че не бих искала да го лимитирам в излишно подреждане в списъци.

Във втората част на“Недостижимите десет“ ще опиша други пет от десетте най-редки минерали в света.

*Скала на Моосскала за измерване на твърдостта на минералите. Наречена е на своя създател Фридрих Моос.

*параметър на рефракция ъгълът на пречупване при преминаването и отразяването на лъч светлина от въздуха в скъпоценния камък. Измерва се с уред, наречен рефрактометър, като всеки минерал има свой, непроменлив индекс.

Снимки: личен архив и Интернет 

2 Comments

Напишете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено !!