Необикновеното очарование на „обикновения“ кварц

Лилави, жълти, безцветни, розови, червени, зелени – дъга от безкрайни цветове и нюанси описват най-често срещания минерал на земята – кварца. И за да се разграничават един от друг в морето от стотиците скъпоценни камъни, всеки цвят си има своето търговско име.

Видове кварц

Така жълтият е наречен цитрин, лилавият – аметист, безцветният – планински кристал, зеленият е празолит, тъмно кафявият е опушен кварц. Аметринът пък е двуцветен кристал в ясно разграничени лилаво и жълто. Освен това има турмалинов или ирисов кварц – прозрачен, включващ дъга от цветове в кристалите си. В редките разновидности на кварца се срещат кристали с включения на други минерали, придаващи му необикновен и интересен вид. Например кварц с включения на какоксенит (вид минерал) представлява планински кристал с включения, наподобяващи купчини тънки иглички, сключени във върховете си. Или пък дендритов кварц със своите прекрасни включения от азбест или амфибол, неповторими, сякаш рисувани от художник зелено-кафеникави картини във вътрешността си. В Мадагаскар се намира, макар и рядко т.нар. „воден кварц“ или „кварц с капки вода“. Става въпрос за планински кристал с течни включения в структурата си, наподобяващи капки. Особено интересен е и кварцът с рутилови включения – преплетени в гъста паяжина, но подредени с математическа точност, дълги златисти, иглести включения.

В голямото семейство на кварца се поместват още много имена като „ Котешко око“, „Тигрово око“, „Соколово око“, „Биволско око“, халцедон, авантюрин, оникс, яспис, карнеол и други.

Кварцът може да бъде прозрачен, например аметист или планински кристал, непрозрачен, например авантюрин или полупрозрачен като розовия кварц, който обаче се среща макар и рядко и в прозрачни кристали, които разбира се, са с доста по-висока цена.

В сребърната бижутерия се използват всички видове кварц, но интерес за златната бижутерия представляват няколко видове – аметист, цитрин, опушеният, дендритовият и рутиловият кварц. Красотата им, наситените цветове, но и фактът, че са по-рядко срещани от останалите видове кварц ги поставя в списъка на желаните минерали, използвани в златарската промишленост.

Както всички скъпоценни камъни и кварцът се разграничава по качеството си. Например аметистът се среща в много страни, включително в България, в Източните и Централните Родопи. Нерядко се намират красиви кристали с много добра прозрачност и наситен цвят.

Пазя прекрасен спомен от една студентска практика по хълмовете около Мадан, където с преподаватели от СУ “Св. Климент Охридски “, в горещите юлски дни „беряхме душа“, изкачвайки хълмовете, в опит да достигнем място, откъдето не само се разкриваше невероятна гледка, но и цялата поляна на върха бе осеяна с красивите лилави кристали. Аметистът в България е характерен с лек сивеещ оттенък и рядко се намират наситено лилави кристали с еднородно оцветяване, каквито са тези, идващи от Бразилия.

Несъмнено бразилският аметист е най-ценният заради яркия му цвят, отлична прозрачност и перфектен блясък. В мините на щата Минас Жерайс се намират най-красивите аметисти.

Всъщност този бразилски щат е манна небесна за ценителите на минерали и скъпоценни камъни. Името на щата може да се преведе като “Главни мини” и е дадено заради факта, че през 17 век най-голямата част от хората там са се препитавали от находищата на минерали в провинцията. В Минас Жерайс има в големи количества злато, желязо, но и фантастични елбаити, рубелити, аквамарини, диаманти, топази и др., с много високо качество и уникални цветове. Аметистът от Минас Жерайс има ярък цвят и е изключително търсен за направата на дизайнерски бижута. Конкурира го т. нар. “Deep Russian” аметист – с тъмен и наситено лилав цвят, добиван в Сибир.

Пръстен с аметист „Deep Russian“

Висококачествени аметисти се намират също в Мадагаскар, Уругвай, Шри Ланка, както и в Южна Африка, която е известна с големината на кристалите лилав кварц. Интересени са екземплярите добивани в Мексико, отличаващи се с виолетов цвят с червеникави нюанси. Хубави кристали се намират също в Унгария, Италия, Австрия и Испания. При всички случаи виновник за невероятния виолетов цвят в различни нюанси е мангановият оксид, макар съдържащ се в минимални количества в аметиста.

Старинно колие от аметисти и злато

В зависимост от качеството, големината и произхода на аметиста варира и цената му на пазара на скъпоценните камъни. От 50 до няколко стотин долара за карат струва лилавият кварц с отлично качество, подходящ за вграждане в златни бижута. С най-високи цени са тези, които имат решителен лилав, наситен, бистър цвят и отлична прозрачност. Такива екземпляри, с много рядка красота и големина, могат да се видят в Британския музей в Лондон.

При опушения кварц, чийто цвят пленява с тъмно кафеникаво-сиви нюанси, виновник за оцветяването му се счита титаниевият оксид, съдържащ се в неговата структура. Прекрасни кристали с високо качество се добиват в Сибир, Бразилия, Мадагаскар, Шри Ланка, САЩ, а в Европа – в Щвейцария.

Тъмните и лъскави кристали са с цени по-ниски от тези на аметиста, но също в зависимост от качеството и могат да достигнат, макар много рядко, няколко стотин долара за карат. И при опушения кварц дълбокият цвят, отлична прозрачност и големината на екземпляра са решаващи за определянето на неговата цена. По-тъмният на цвят опушен кварц често има и т. нар. “плеохроизъм” или повече от един цвят, при наблюдение на кристала от различен ъгъл. В случая с кварц “фумè” преливащите се цветове са тъмно кафяво и виненочервено.

Цитрините, използвани в златната бижутерия трябва да се отличават с наситен жълт цвят, с перфектна прозрачност и липса на включения, видими дори с увеличителна лупа или микроскоп.

Както при аметиста, и при цитрина, добре котирани на пазара са камъните с неравномерно оцветяване на редуващи се по-тъмни и по-светли ивици – „зоналност“, каквато се наблюдава и в други камъни, като сапфирите, например.

За разлика от аметиста и опушения кварц, при които важи правилото колкото по-тъмен е цветът, толкова е по-търсен камъка, то при цитрина това не е от особена важност. Еднакво успешно се продават от най-светло лимонено жълтите, до тъмно-жълтите, тези, с цвят на „старо злато“, оранжевеещите, както и цитрините с червеникави оттенъци.

Дизайнерите на бижута напоследък залагат все повече на жълтия кварц, заради което е търсен камък и цената му плавно се покачва. И ако допреди няколко години един хубав екземпляр от 5 карата можеше да се намери за около стотина долара, то сега аналогичен камък надхвърля дори 1500 долара.

В магазините често се предлагат за цитрини кварц, който е с жълт цвят, получен след термична обработка. Нискокачествените аметисти или опушени кварцове с неясен цвят биват нагрявани до 500°C и добиват така желаното жълто оцветяване в различни нюанси. Разбира се, гемолог би могъл да различи такива маскирани парчета кварц, а при липса на специалист добре е да обърнете внимание на повърхността на камъка, чиите блясък при третираните е доста по-силен от този на естествените цитрини.

Често виждам учудени хората, когато стане въпрос за синтетичен кварц, тъй като всеобщото мнение е, че е невъзможно или поне нерентабилно да се прави синтез на най-разпространения минерал на планетата. За съжаление синтетичен кварц се изработва от много компании, а една от последните новости е дори дендритен синтетичен кварц. Възпроизвеждайки природните явления – мълниите, при които се получават прекрасните картини, наподобяващи изображенията на дръвчета в планинския кристал, този вид кварц се произвежда по метод, при който парче халцедон се подлага на токов удар.

Както споменах в началото, на особена почит в бижутерията е и кварцът с включения. И за разлика от останалите скъпоценни камъни (с изключение на смарагда), които не търпят включения на други минерали в състава им, то при кварца, именно тези включения го правят ценен и уникален. И дендритният кварц, и рутиловият се използват особено успешно в направата на бижута.

За щастие гамата от видовете използвани скъпоценни камъни в златните накити се разширява все повече и се вече в известните марки бижута включват такива минерали в колекциите си, а това през 80-те и 90- те години на миналия век би било немислимо.

Ако допреди няколко години златари, производители и дизайнери залагаха основно на рубини, сапфири, смарагди, аметисти, то сега налагат с голям успех рутилов и дендридов кварц в колекциите си.

Златен пръстен с дендритов кварц, жълти и кафяви кориндони

Желанието да бъдем оригинални и неповторими с уникалните картини, които природата е рисувала в продължение на милиони години, както и мечтата да носим на пръста си едно от нейните очарователни творения, е по-силно от всякакви догми и наложените дизайнерски решения от миналото. Ако разлистим модните списанията или разгледаме сайтовете на световноизвестните бижутерийни марки, ще видим почетното място заделено за творения с различни видове кварц, цветни турмалини или приказни гранати, за които ще ви разкажа в някоя от следващите статии.

Снимки: личен архив и Интернет

Напишете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено !!