Опалът – огнена стихия или микс от кока-кола?

Камък, който има пламъка на граната, зеления цвят на изумруда и пурпурното сияние на аметиста. Така Плиний Стари – философ, учен и историк, описва още в I век цветовете на опала, в първата енциклопедия “ Естествена история”, която е запазена и до днес.  

Плиний Стари и неговата енциклопедия „Естествена история“

Опалът е бил на особена почит в Древен Рим и предпочитан камък за вграждане в пръстените на сенаторите. Неговият огън и игра на цветове са запленяващи и винаги различни. Това е заради факта, че няма два напълно еднакви опала и разположението и отблясъците на цветовете на всеки един камък са уникални сами по себе си. 

Опалите се различават по видове и цвят, но си приличат по едно – магията на привличането и напълното отдаване на емоциите, когато човек ги съзерцава. Не може да останеш безразличен към преливащите се цветове от една гама в друга, от мигновената промяна на нюансите, а дори едно премигване с очите те пренася в друго цветово измерение и откриваш нови огнени оттенъци. 

Кралица Елизабет с колието с австралийския опал от 203 карата

Обичан от древността до наши дни опалът е желан камък за вграждане в бижута, но и обект на интерес от колекционери на скъпоценни камъни. В колекцията на английската корона има прекрасен 203-каратов екземпляр, подарък на кралица Елизабет от австралийското правителство. Австралия подарява и много красив камък, с тегло от 55 карата, в зелено с пурпурно-сини нюанси за коронацията на кралят на Камбоджа. Защо Австралия ли? Защото именно в Австралия се добиват най-желаните и красиви опали. 

Няма да се впускам в описания и терминология за опалите, която всеки може да намери с едно кликване в мрежата. Ще ви кажа само, че при раздвижване опалите имат една специфична игра на цветове и светлини, наречена опалесценция, вследствие на преминаването на светлината през структурата им. 

Благородният бял опал е с млечнобял цвят, с лека тенденция към синьо-сивите тонове, чиито различни цветове се наблюдават при движението на камъка. Тези опали се добиват в Австралия, Унгария, Централна Америка, Танзания, както и в Бразилия, където се намира, макар и рядко в красив зелен цвят, понякога напълно прозрачен.  

Ако сте виждали сивкав или по-тъмен опал с нюанси, наподобяващи гореописания  бял, то това е т. нар. “Арлекино” – заради фантастичните преливания на оттенъците на този вид, той е много търсен за изработката на бижута. Цветът му може да бъде от светло сиво до много тъмно сиво и макар да се добива основно в Австралия, се намира в малки количества и в Бразилия. 

Най-ценните и скъпи опали са други два вида – Черният опал и т. нар. “Red Admiral”, който ще срещнете и като “Butterfly” (от англ. ез. – пеперуда), даради приликата му с окраската по крилата на пеперудите. И двата вида опали са черни и се добиват в Австралия. В Red Admiral или Butterflay преливащите се цвята са няколко, но доминиращ е червеният, като при движение цветовете му са в големи очертания.  При черния опал пък очертанията на цветовете са по-малки, като тук преобладават зелено, синьо и червено. 

За разлика от останалите опали двата черни вида са абсолютно непрозрачни.  

Друг, изключително красив вид, който не прилича на гореизброените е Огненият опал. Става въпрос за абсолютно различен на пръв поглед скъпоценен камък, добиващ се в Мексико. Огненият опал е прозрачен, има съвсем леко преливане на нюанси, а цветовете му са в червено – от пурпурно до кафеникаво червено, но също и огнено оранжево и жълтеникаво. Огнените опали съдържат по-малък процент вода, чието присъствие в благородните бели и черни опали понякога надвишава 15 %. Заради високото водно съдържание опалите са чувствителни към рязка промяна на температурта, което може да доведе дори до частична загуба на цветовете. Това предполага повишено внимание и правилно съхранение на бижутата с вградени опали. 

Заради високото съдържание на вода, опалите са аморфни минерали (не кристализират), деликатни, с доста ниска твърдост, едва между 5,5 и 6,5 по скалата на Моос

Въпреки тези негативни страни в характеристиките на опалите, невероятните им променящи се цветове, десетките оттенъци и отблясъци привличат окото и са много желани направата на всякакви бижута. 

И като при всички търсени и ценени скъпоценни камъни, и при опалите има „подводни камъни“, за които трябва да бъдем нащрек.  

Внимание! Ако сте решили да си купите бижу с опал, добре е то да бъде изработено така, че камъкът да е видим и от долната си страна. Например, при пръстен или висулка, отзад бижуто не трябва да бъде затворено с метал, за да може да се види дали целият камък е опал.

Съществуват „дублети“ и „триплети“ или слепени материали, чиято горна част е пластина опал, а долната е безцветен кварц, друг безцветен минерал, дори различни видове стъкло. Така гледан отгоре камъкът изглежда един красив и голям опал, а всъщност е само тънка повърхностна пластина.  

Освен това много често в търговската мрежа се продават бижута със синтетичен опал. Той се различава много ясно от естествения, защото при всяко движение нюансите не са преливащи се, а добре очертани цветни петна, наподобяващи мозайка. Различни видове стъклени сплави имитират опалите, но са разпознаваеми дори с един поглед. 

Съществуват някои метода за третиране на опалите и за постигане на опалесценция. Те се прилагат на нискокачествени камъни, приличащи на скални материали, при които липсва така желаната игра на цветове. Опушването е един от начините да се постигне черен цвят, който обаче няма блясък, а третираните чрез този метод опали са матови, с мъгливи, понякога неясни цветове.  

Опали, третирани чрез опушване
Опал, третиран със захар
Вляво нискокачествен опал преди третиране със захар, вдясно – след третиране

Колкото и странно да звучи опалите могат да се третират със захар, кристална захар. Накисват се в захарен разтвор и се нагряват няколко минути, след което се потапят в сярна киселина. Така се получава опалесценция в няколко различни цвята, а основният цвят на опала потъмнява и става тъмно сив. В опита си да постигнат черен цвят и игра на светлини, любителите на експерименти потапят опалите в кока кола, добавяйки захар и каквото им хрумне, с надеждата да получат дълготраен ефект. Някои от тези опити завършват с доста добри резултати, но разбира се, за гемолог е много лесно да ги разкрие и разграничи. Дали ще имате естествен опал с огнената си стихия от цветове или парченце скала, подправено с подсладена кока кола, зависи от знанията не само на продавача, но и от вашите. 

Затова при закупуване на опал, дори вграден в бижу е важно да бъде изискан гемоложки сертификат, за чието разчитане ще ви разкажа в следваща статия. 

Снимки: личен архив и Интернет

Напишете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено !!