Защо да е диамант?

Спокойно можем да наречем диаманта “Кралят на скъпоценните камъни“.

Причините за това са ясни и неоспорими качества, които той притежава.

НЕПОВТОРИМ, ДИАМАНТЕН БЛЯСЪК

Нека си представим един плот с купчина шлифовани скъпоценни камъни. В микса има безцветни циркони, мойсанити, диаманти, безцветни топаз, кварц и други. Ако насочим лъч светлина към тях, ще видим как някои ни заслепяват с блясъка си и се отличават безцеремонно от останалите. В случая тe ще бъдат мойсанити, диаманти и циркони. Това ще са скъпоценните камъни от купчинката, които ще изпъкнат с невероятния си блясък. Всъщност циркон и мойсанит са двата камъка, които най-често могат да “минат” за диаманти.

Така, че именно блясъкът е първото качество на диамантите, за което бих искала да напиша, защото е завладяващ, решителен и неповторим. Тук ще уточня, че опитното око на гемолог спокойно може да различи кой от трите изброени камъка е диамантът.

Бих описала блясъка на циркона като незавършен, плах опит  за подобие на диамант. Отблясъците му са жълто-оранжевеещи (особено ако го гледаме през обратната му страна, наречена „падильон“) и в никакъв случай толкова ясни, като тези на диаманта и мойсанита. Отблясъците на мойсанита пък, наподобяват дъга от всякакви красиви и ярки цветове, които магнетично привличат погледа. Червено, синьо, жълтеникаво, зелено, оранжево, това е буквално експлозия от цветове, за съжаление обаче, създадени в лаборатория. Така става ясно, че суперпблестящите мойсанитите са синтетични. Разбира се, има и естествени, но те са изключителна рядкост, заради факта, че са с произход от метеорити и имат микроскопични размери.

И така, от онази купчинка на масата остана диамантът, който е облян от онзи силен, диамантен, особен блясък, който не може да бъде сбъркан от специалист. Отбясъците му са само в два цвята – жълтеникаво-оранжев и почти неоново син, но те са напълно достатъчни, за да направят камъка неповторим.

НАЙ-ТВЪРДИЯТ СКЪПОЦЕНЕН КАМЪК

Освен, че трябва да е красив и блестящ, един скъпоценен камък, трябва да има и висок показател на  твърдост, за да издържа във времето. Твърдостта на кристалите бива определяна по Скалата на Моос, която обхваща 10 минерала от най-мекия талк – 1, през калцит – 4, флуорид- 5, кварц – 7 до най-твърдия минерал – диамант, с твърдост 10.

Всеки скъпоценен камък има точно определена твърдост по тази скала.

Ще се върнем да разгледаме твърдостта на двата скъпоценни камъка, които визуално приличат на диамант – циркон и мойсанит, за да видим какво още ги разграничава от него.

Твърдостта на циркона е 7- 8 по Моос, следователно е много по-мек от диаманта. Нерядко, при наблюдение с лупа с десеткратно увеличение, може да се видят заоблени и счупени ръбчета на фасетите на монтиран в бижу циркон. Тези отпечатъци на времето говорят еднозначно – това, което държим в ръцете си със сигурност не е диамант.

Скъпоценният камък, чиято твърдост наподобява тази на диаманта е мойсанитът. Той е с твърдост 9,25, но все пак се нарежда на второ място, след диаманта, който остава единственият скъпоценен камък с твърдост 10 по скалата на Моос. Това безспорно го прави най-твърдото тяло в природата. С диамант може да се надраска всеки един скъпоценен камък, метал, стъкло, скала или каквото ви дойде на ум. Досега обаче няма материал, който да може да реже или надраска диамант, освен друг такъв.

ЕТО ЗАЩО ДА Е ДИАМАНТ

Гореизброените уникални качества на диаманта, неминуемо го определят като абсолютен фаворит в света на скъпоценните камъни. Заради неповторимия блясък и неговата твърдост той е най-желаният и примамлив драгоценен камък.

Неслучайно го наричат “Вечният камък”, именно защото остава непроменен и винаги блестящ, издържал във времето и предаван от ръка на ръка десетки, дори стотици години.

снимки: Интернет

2 Comments

  • Добър вечер, интересува ме ако можете да ми обясните по какво се различава диаманта от мойсанита.
    Мартин Маринов

    • Здравейте, Мартине, темата е любопитна и интересна. Надявам се да успея да обясня на достъпен език, без да навлизам в сложната гемоложка терминология. Ще започна с това, че мойсанитът е най-добрата имитация на диаманта и като такъв заслужава подобаващо внимание. Приликата е наистина голяма, а разграничаването на двата камъка не е толкова лека задача, особено за непрофесионалисти. Диамантът е кристал съставен от въглерод, а мойсанитът е въглерод и силиций. Това, от части, предопределя физичните и оптични разлики в двата камъка. Мойсанитът е най-добрият двойник на диаманта, защото е с перфектна прозрачност, безцветен е и има по-голям блясък и дисперсия на светлината от диаманта. Някои от тези качества обаче могат да се препишат и на циркона, на YAG, GGG (и двата синтетични гранати) и др. Това, което отличава мойсанита от изброените имитации е неговата твърдост – най-близката до тази на диаманта. Мойсанитът е с твърдост 9.25, а диамантът, като най-твърдо тяло в природата е с максималната – 10. За сравнение ще спомена, че твърдостта на циркона е 7.5, на YAG е 8, а на GGG едва 6.5. Именно защото показателите на мойсанита са най-близки до тези на диаманта, той е и неговата най-добра имитация. Разлика, разбира се има, но тя, както писах по-горе е уловима за специалисти. Оптически мойсанитът се отличава от диаманта по двойното лъчепречупване, което при диаманта липсва. При фасетирани камъни най-добре се наблюдава с лупа, през фасетите на короната на камъка. Няма да Ви отегчавам с повече технически подробности, защото несъмнено трябва добър опит, за да можете да различите, с лупа, двойното пречупване на светлината на по-малките камъни – 0.10 – 0.30 карата.
      Ася Гардели

Напишете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено !!