Розовите нюанси на прасковения смарагд

Отдавна се каня да пиша за един особено красив скъпоценен камък, който в последните години излезе от сянката на известния си събрат  – смарагда и завладя модните подиуми на бижутерийния бранд. Защо събрат на смарагда ли? Защото става дума за един и същ минерал – берилът, но в различен цвят. Както знаем видът минерал е берил, а разновидностите му са няколко в зависимост от цвета им, а именно – най-известният и зелен – смарагда, светло синият – аквамарин,  жълтият – хелиодор, безцветният – гошенит, изключително редкият – червен берил и този, в прасковен цвят – морганит, който е темата на тази статия.

Всяка една разновидност дължи оцветяването си на малки количества различни химични минерали, например зеленият цвят при смарагда е заради наличието на хром, ванадий, желязо, аквамаринът има синьо-зелен нежен цвят заради съдържанието на желязо и неговото окисляване, а когато то е в по-големи количества, цветът е много по-наситен и ярък – т.нар. вид максикс. Отново на наличието на следи от желязо се дължи златисто-жълтият цвят на хелиодора, а червеният берил дължи оцветяването си на известно количество манган.

След като стана ясно на какви химични елемента дължат оцветяването си берилите, ще се върнем към морганита и неговото появявяне в света на скъпоценните камъни.

Сравнително нов вид берил, морганитът е открит едва преди стотина години в Мадагаскар, а известният гемолог на Тифани – Джордж Кунц кръщава този берил с невероятен розов цвят на Джон Морган – американски банкер и голям колекционер на скъпоценни камъни. Морганитът се намира на няколко места в света – Афганистан, Мозамбик, САЩ, Мадагаскар, Китай, Русия, Пакистан, както и в някои африкански страни, но най-красивите екземпляри – с перфектна чистота и наситени цветове са бразилските, от щата Минас Жераис – известен с изобилието си на различни скъпоценни камъни.

Разкошният му цвят варира от розово, прасковено, оранжевеещо до почти виолетово, като най-ценени са именно наситено прасковените цветове, с леки оранжеви оттенъци. При гемоложко изследване оцветяването, както и характеристиките на включенията са основните фактори, даващи информация за произхода на морганита. Интересното при този камък е и наблюдаването на преохроизъм или промяна на различни нюанси при движението на камъка в следствие от различния ъгъл на попадане на светлина върху него.

Видове оцветяване на морганита

Както повечето скъпоценни камъни и този се подлага често на третиране с цел подобряване на цвета му. Нагряването се извършва до 400 градуса по Целзий и така се отстраняват примеси от жълтеникави тоналности, за да се акцентира на така желания розов цвят. Разбира се, както при всички скъпоценни камъни (с изключение на танзанита, при който не може да се устонови дали нагряването е естествен процес или такъв в следствие на човешка намеса), нетретираните морганити в прекрасно, естествено оцветяване са по-ценни, а стойността им е доста по-висока от нагряваните.


Ако не сме експерти по цветни скъпоценни камъни, рискът да купим синтетичен морганит или имитации е голям. Синтетичните морганити, произведени в лаборатория, чрез хидротермален метод са опасни „двойници“ на естествените и е необходимо повишено внимание при закупуването на бижута с този камък. Освен това съществуват и различни видове имитации от стъкло, които „минават“ за розово-прасковения берил, но още турмалини в светло розови цветове, кунцити, розови кориндони (розови сапфири) и др.

За създаването на своите уникални модели и привлечени от нежното розово, много известни брандове от бижутерийния бизнес залагат на вграждането на морганит в бижутата си, най-често в съчетание с диаманти.


„Роза от Мейн“ е най-големият морганит в света, открит преди около 30 години е добит в щата Мейн, в САЩ, тежи 23 кг и е в оранжевеещи тонове.

Най-големият открит морганит – 23 кг

В последните години морганитът се радва на особен успех и търсене, и донякъде това е заслуга на търговците, които упорито се опитват да го лансират като рядък скъпоценен камък. Разбира се, това твърдение няма общо с истината, предвид че розов берил се добива на доста места в света. Тук ще припомня максимата, на която отговарят редките видове скъпоценни камъни – а именно, че за да се определят като такива, броят на мините, в света, в които се добиват не трябва да надхвърля цифрата пет.

Въпреки че не е рядък скъпоценен камък, морганитът завладява с елегантния си прасковен цвят, в различни нюанси, чието преливане му придава фино излъчване, а когато е вграден в изискано бижу, мекотата му стои изключително изящно на всякакъв тип кожа, като се съчетава често с розово или жълто злато, за да се подсили визуално нежното излъчване на скъпоценния камък.

снимки: Интернет

Напишете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено !!