Параиба – неоновият турмалинов ас

Той е сред най-красивите, най-редките, най-скъпите и най-желаните от колекционери и бижутери скъпоценни камъни. Той е с фантастично красив цвят – турмалинът от мините на щата Параиба, в Бразилия. Десет хиляди пъти по-рядък от диаманта, разбира се, няма блясъка на краля на скъпоценните камъни, но запленява с невероятния си цвят, с какъвто не може да се похвали никой друг скъпоценен камък – неоново, електриково синьо-зелено, до лилавеещо.

Виждала съм доста от тези неонови красавци, но така и не мога да реша коя от двете разновидности ме впечатлява повече. Всеки турмалин параиба носи своя уникален почерк, защото това е скъпоценен камък с характер, чиято синьо-зелена магия завладява дори още преди да си го докоснал.

Открит от бразилеца Хейтор Барбоса през 1980 година, но чак осем години по-късно бива изследван и упоменат като нов вид. Това откритие преобръща света на бижутерията, защото не само се появява нова и непозната дотогава разновидност на турмалина, но се разгадава тайната на неповторимия му цвят – резултат на съдържението на мед и манган. Веднага след откритието, скъпоценният камък бива представен на света, на най-голямото изложение за скъпоценни камъни – в Туксон, САЩ, а само след месец цената му скача няколко пъти.

Карта на щата Парайба, в Бразилия, в чиито мини се добива неоновият турмалин

За съжаление резервите на този специален камък в мините в Бразилия вече са почти изчерпани, но само преди двайсетина години се откриха нови такива – в Нигерия и Мозамбик, където добиваният материал не е с толкова наситени цветове, но пък с доста по-добра чистота от бразилския, за който са характерни множество пукнатини. Във всички случаи, добивът е много ограничен, а намираните кристали са в малки размери и е изключителна рякост да се открие по-голям екземпляр. При добивът му не се използват машини и техника, копае се изцяло ръчно, заради деликатността на скъпоценния камък.

Поради своята красота, неповторим цвят и екстремна рядкост, параиба е изключително желан в луксозната бижутерия, сред колекционерите на скъпоценни камъни, както и при продажбите с инвестиционна цел.

Най-известните бижутерийни компании се надпреварват да извадят на показ произведения на ювелирното изкуство с редкия неонов турмалин. Италианската „“Булгари“ създава ексклузивна колекция от 17 уникални бижута, за чието изработване са били нужни цели 2400 часа. Едно от бижутата е наречено „Средиземноморска кралица“ и е огърлица с пет невероятни турмалина параиба с тегло около 500 карата, в допълнение с водопад от фантастнични смарагди и диаманти. Известният с любовта си към цветните скъпоценни камъни бранд залага на смелото миксиране на неоновия параиба с ярко червени рубини, злато в розов цвят, смарагди, танзанити и диаманти, а резултатът са безценни произведения на изкуството.


На предизвикателството Картие отговаря с уникаления часовник „Refraction“ от бяло злато с параиба и вградени диаманти, смарагди, хризопраз и обсидиан на стойност 183 хил. евро.

Van Cleef & Arpels създават невероятен пръстен от бяло злато, инкрустиран с диаманти, смарагди и турмалини параиба, които обгръщат прекрасен сапфир.



191.87 карата неповторим електриково-син турмалин е акцентът на иконичното колие на канадската дизайнерка Моника Кауфман, наречено „Paraiba Star of the Ocean Jewels“, притежание на милиардерът Винсент Буше.

Известният американски бижутер Хари Уинстън също е привлечен от електриковата красота на параиба и създава няколко шедьоври на изкуството с големи кристали.


Вкарваната силиконова смола под налягане в структурата на турмалина „изглажда“ пукнатините, като подобрява неговата чистота. За разлика от смарагдите, при които се използват и различни видове масла за запълване на пукнатините, турмалините параиба не се третират с масла.

Притежанието на бижу с този фантастичен камък с неповторим неонов цвят във всички случаи е една отлична инвестиция на капитала ни. Ако не бъдат открити нови находища на параиба, експерти прогнозират, че цената му ще скочи поне още два пъти, а това означава, че в бъдеще камък с тегло от един карат ще се продава за около 9 – 10 хиляди евро.

Според мен, удоволствието да се носи бижу с рядък скъпоценен камък може да бъде сравнено само с най-върховното чувство, което може да се изпита, а плъзгайки погледа си по повърхността му да ни напомня, че балансът и изобилието, преплетени по необикновен начин от природата, са огледалото на нейното съвършенство.

Турмалинът – този толкова популярен камък, с неговите десетки цветове – зелен, червен, многоцветният – „динен“, които сме свикнали да виждаме вградени в сребърна бижутерия, всъщност има няколко много редки и ценни разновидности, като елбаит – зелено-жълтеникав вид или прекрасният розов рубелит, за които ще разкажа в някои от следващите статии.

снимки: Интернет

Напишете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено !!