Как да изберем годежния пръстен?

Дали да е класически, с каква големина на камъка, бяло или жълто злато, дали да е с един диамант или той да е ограден от по-малки, може ли да има цветни камъни, как да взема размера… Все въпроси, които ми задават клиентите, решили да пристъпят към важната стъпка и да направят предложение за брак. Изборът на годежен пръстен не е лека задача и факторите за това са няколко.

Той може да бъде в различна големина, но в повечето случаи е в кръглата форма “брилянт”. Всъщност моделите за годежен пръстен са стотици, а диамантите могат да бъдат в най-различни форми – от брилянт, квадратна, правоъгълна, капковидна, овална, с два заострени края “marquise”, до всякакви форми, родени от фантазията на шлифовчиците на скъпоценните камъни. Дали ще изберете класически модел, такъв с моден дизайн, подобен на годежния пръстен на Кейт Мидълтън, например, или такъв с песонализиран дизайн, специално за Вашата годеница, е наистина труден избор.

Според мен, годежният пръстен е бижу с характер, защото несъмнено трябва да отразява нейното Аз, но с уникалния примес на избора на годеника. Това може да се изразява дори само в подбора на цвета злато, в малък детайл или красив надпис. Всъщност, почти винаги съветвам клиентите си да вмъкнем малък текст в халката, а той може да бъде фраза от вашата песен, която ще ви съпроводи и в първия сватбен танц, може да бъдат любим израз или семплото “с обич”.

Това обаче не означава, че неговия размер и форма са без значение. Казват, че колкото по-голям е диамантът, толкова по-голяма ще е и любовта в бъдещето семейство. Такива сентенции лично у мен предизвикват усмивка, въпреки че смея да твърдя, че често ефектът от блясъка на един голям диамант е главозамайващ.


Прието е, че годежният пръстен трябва да бъде на стойност от поне три заплати на годеника. Ако не друго, то така годеницата може да се ориентира за бъдещето финансово състояние на съпруга си. Но да излезем от кръга на шегата и да се върнем към формата и моделът.


Ако Вашата годеница е романтичен тип, то най-подходящи са моделите от типа „Тифани“ – с един централен диамант, който може да бъде в различна големина от 0.10 карата до карат, два , обричмчен с ред малки диаманти. Невероятно красив ефект имат бижута и с малки диаманти, разположени по дължина на халката. Обикновено при този модел се избира диамант в квадратна форма със заоблени ръбчета, наречена „cushion“, но кръглата форма „брилянт“ също е подходяща.

Годежен пръстен с диаманти, тип Tiffany

Ако дамата, за която е предназначен пръстена е семпъл тип, с предпочитания към класическата визия в ежедневието си, бих препоръчал да изберете и класически тип годежен пръстен без да рискувате с по-нетрадиционни модели. В този случаи цветът на златото също трябва да е строго съобразен с останалите бижута, които носи дамата, защото ако те са от бял цвят, добре е и пръстенът да е изработен от бяло злато и обратното, ако носи бижута от жълто злато, ще я направите щастлива, ако и пръстенът е от жълто злато. Разбира се, както по-горе споменах, дори едно класическо бижу може да бъде интересно и различно, ако бъде обогатено с малко, лично допълнение.

Класически годежен пръстен с кръгъл диамант, форма Брилянт и бяло злато

За спортните дами, тип „multitasking“, добре е да се спрете на „по-прибран“ модел, в синхрон с тяхното динамично ежедневие. Подходящи са пръстени с дизайн , при който скъпоценният камък не е издигнат във височина, следвайки извивката на халката.

Годежен пръстен с брилянт и бяло злато

За дами, обичащи нетрадиционния стил, можете да дадете воля на фантазията си не само във формата на диаманта, но и да експериментирате в подбора на цвета злато, като добро решение и смел избор е розовото злато, както и в подбора на различни скъпоценни камъни – рубин, смарагд, сапфир и др.  

Годежни пръстени с цветни скъпоценни камъни и диаманти

Вашето предложение ще бъде нестандартно, ако се спрете на пръстен с рядък цветен скъпоценен камък. Със сигурност ще впечатлите дамата на сърцето си, ако й подарите годежен пръстен с танзанит, султанит или цветен диамант например. Разбира се, важно е да бъдете сигурен, че ще бъде по вкуса й.  


И така, хубаво е да бъдем смели и дръзки в решението за модела на годежния пръстен. Той би могъл да бъде не само традиционният диамантен пръстен, но и с цветни камъни, както и различна форма на халката, която може да бъде двойна, преплетена, с цветни мотиви, инкрустирана с малки диаманти, с гравирани фигури и др.  

При подбора на пръстена е добре да помислите и за съчетанието му с бъдещата брачна халка. В Западна Европа годежният пръстен и халката се носят винаги заедно на лявата ръка, като първо се поставя годежният пръстен, а след това халката. Прието е да се носят на лявата ръка, защото е най-краткият път до сърцето. В България халката се носи на дясната ръка и също може да се съчетае с годежния пръстен. В такъв случай ще трябва да се спрете на линеен тънък модел, който да пасне добре с брачната халка, чиято ширина не би трябвало да надхвърля 3-4 мм.

На същия безименен пръст е прието да се носи и трети пръстен. Той се подарява обикновено за раждането на първото дете или за годишнина от сватбата. Това е пръстен trilogy и както подсказва името, това е пръстен с три диаманта, обикновено в една и съща големина, разположени семпло по дължина на халката.  

Пръстен от бяло злато и диаманти Trilogy

Разбира се, как да носи годежния пръстен, ще реши неговата притежателка. Важното е само едно – тя да се влюби в него, а това зависи от нейния годеник. Изборът в никакъв случай не трябва да бъде спонтанен и прибързан, необходимо е да бъдат избрани правилно не само моделът, но и качеството на скъпоценните камъни. И тъй като почти всеки разполага с определен бюджет за годежния пръстен, винаги съветвам клиентите си да изберат доброто качество на камъка пред неговата големина. Диамантите с отлична чистота, цвят и шлифовка имат онзи невероятен и завладяващ блясък, който неминуемо ще допринесе да чуете заветното „да“. При всички случаи, за да сте сигурни какво купувате, необходимо е изискването на гемоложки сертификат за качеството на скъпоценните камъни, както и гаранция за качеството на бижуто. 

За финал на тази статия ще спомена и няколко трика за това как да вземете размера на пръста на Вашата любима. Това може да стане най-лесно като премерите с обикновена линийка вътрешния диаметър на пръстен, който носи на безименни пръст дамата на сърцето ви. Ако бъдещата ви съпруга не носи бижута, може да помолите за съдействие и нейна приятелка, като пробва неин пръстен или някои модели в бижутериен магазин. В случаи, че пръстенът е вече закупен, но не е точният размер, повечето от тези бижута могат да бъдат разширени или стеснени без никакви притеснения, че това ще развали вида на пръстена.

Опитах се да обрисувам някои правила за подбора на годежен пръстен, но най-важното е това бижу да бъде избрано с много любов и желание. Само тогава ще бъде гарантирана прекрасната, емоционална развръзка на новото начало за един съвместен живот, изпълнен с романтика и обич.

Снимки: личен архив и Интернет


Напишете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено !!