Що е гемоложки сертификат?

Ще започна тази статия с условието и уверенията, че всички бижута с вградени скъпоценни камъни трябва да притежават гемоложки сертификат. Наличието на такъв ни дава не само спокойствие при закупуването, но и знания за характеристиките на бижуто, което притежаваме. Естествено, същото важи с пълна сила и при търговията на какъвто и да е скъпоценен камък.

Ще дам един банален пример – когато си купим копринена блуза, на етиката е обозначен проценът коприна, който съдържа платът, както и какви са другите примеси, как се пере, глади и всякаква информация относно качеството и поддръжката й. При покупка на хладилник или пералня също сме свикнали да четем инструкции за ползване, както и качество, като енергиен клас, мощност и други. В козметичните магазини ни посрещат от вратата с подробни обяснения за продуктите, а в кутиите производителите поместват дълги листовки с цялата информация за съдържанието. Така ние отлично знаем какво купуваме.

Ето – на същия принцип би трябвало да работят бижутерийни фирми, златари, магазини, онлайн търговци и всички онези, което продават бижута със скъпоценни камъни. Някои ще кажат, че имат гаранция от магазина за бижута. Само че каква е тя и дали има тежест на такава?

В повечето случаи тези гаранции всъщност са красиви малки картончета, написани с хубав почерк от продавачката или най-много от собственика на магазина. Картончетата са пъхнати в още по-красиво хартиено пликче, а ние излизаме доволни от магазина, с току що написаната ни гаранция за бижуто, за което сме се бръкнали с няколко стотин или хиляди лева.

В съдържанието на гаранцията четем, че фирмата ни е продала златно бижу с диамант, например, изписани са карати на златото, на камъка, а понякога и качеството на диаманта. Ето, тук е уловката, защото златари, продавачи, прекупвачи и собственици на магазини нямат право да пишат гаранционни бележки относно качеството на скъпоценните камъни, освен ако не са сертифицирани гемолози. Тоест само гемолог може да попълни един сертификат за качеството на скъпоценните камъни. Много често в работата си като гемолог се сблъсквам с гаранции и сертификати на камъни, които обаче нямат нищо общо с действителността. Разбира се, в тези случаи ощетен е единствено клиентът. Често тези красиви картонени бележки носят абсолютно грешна информация, като това в повечето случаи е поради незнанието на търговците и в по-редки случаи целенасочено, с измамна цел.

Ще спомена, че качеството и теглото на един скъпоценен камък са определящи за неговата цена. При теглото е ясно и елементарно, камъкът е премерен с електронна везна, а цифрата е изчислена в карати (мярката за тегло на скъпоценните камъни) и записана в сертификата. За качеството обаче нещата остават неясни, търговската гаранция не е меродавна за неговото определяне.

Често записват по-високи чистота и цвят на камъка, особено когато става въпрос за диаманти. При цветните камъни проблемът е друг – не само, че в търговската мрежа се продават синтетични за естествени, а понякога дори стъкла или някакви сплави.

Усмихнати продавачи ни уверяват, че камъкът е естествен, защото бил „изработен с ядро на естествен камък“. Точно това ми се случи скоро в столичен мол. А на въпроса ми как един скъпоценен камък ще е хем естествен, хем изработен (от някого), продавачката с роботизирана рутина наново взе да ми обяснява наизустеното, че щом ядрото е естествено, значи и целият рубин е естествен. Е, нямаше смисъл да спорим, тръгнах си и се замислих колко ли клиенти са си купили от тия чудновати изработени рубини с естествени ядра… Сигурно са им дали и гаранция, в която старателно е изписано „рубин“, без да се уточнява естествен или синтетичен, информация, която стои на челното място в един истински гемоложки сертификат. При изготвянето на такъв за рубин в графата „Вид“ ще намерите записан видът минерал, в случая „ Естествен кориндон“, а в графата „Разновидност“ – „Естествен рубин“. В случая с изработения рубин с естествено ядро, ще бъде записано „Синтетичен рубин“, както упоменат и метода на синтез на камъка.

Ето как една единствена дума – естествен или синтетичен, променя радикално нещата, и най-вече цената, защото при първите цената е образувана според пазара на скъпоценните камъни, а при втората – стойността е почти нулева.

При естествените цветни камъни следват каратно тегло, форма, наситеност и яркост на цвета. Това са все показатели, които влияят пряко не само на ценообразуването на камъка, а и на неговата постоянна стойност в бъдеще, разбира се, в зависимост от кривата на пазара на тези скъпоценни камъни. Естествено, цената им не се понижава, а по-скоро нараства с годините.

Изключително важна стъпка е правилният прочит на графата „Коментар“. Именно там гемологът записва важна информация като това дали е бил подложен на някакъв вид третиране скъпоценният камък.

И понеже има много видове третиране, за подобряване на качеството, аз няма да се спирам на всички, а ще кажа само, че колкото повече е третиран камъкът, толкова повече намалява неговата цена, тоест естествената му натура е променена с цел “разхубавяване”. Често пъти обаче това разхубавяване има краткотраен ефект и рано или късно камъкът добива истинския си вид, какъвто е случаят с третирането с масла и различни видове смоли на смарагдите. Тези смоли или масла се импрегнират в смарагдите с цел да запълнят честите пукнатини, характеризиращи тези минерали. С течение на годините обаче тези продукти се изпаряват, а пукнатините зейват за учудване на притежателката си, която най-често се чуди дали пък не е ударила някъде пръстена със смарагд.

Вляво – смарагд преди третиране на пукнатините, вдясно – след третиране
В коментара на сертификата е обозначено, че смарагдът е третиран

Няма да се впускам в повече подробности, но ми се иска за спомена, че световните гемоложки организации са толерантни и позволяват няколко видове не толкова инвазивно третиране с цел подобряване на качеството или цвета на камъните, но има и категорично отхвърлени и забранени видове третиране, които всъщност могат кардинално да променят аспекта на камъка. Поради изброените причини трябва да изискваме гемоложки сертификат при закупуване на скъпоценен камък или бижу с такъв.

В зависимост от вида включения, при цветните скъпоценни камъни се определя и отбелязва в сертификата и страната, в която са добити, а понякога дори мината. Това е добре да се знае отново заради промяната в стойността. Например един рубин от Мианмар често пъти е много по-скъп от такъв с аналогчни чистота и тегло, от Виетнам или Индия. Разковничето в случая, е особения наситен и много красив цвят на бирманските рубини – наречен “гълъбова кръв”.

Произходът на камъка обаче липсва в гемоложки сертификат на диамант, защото за определянето на този показател по включенията трябва да бъдат анализирани поне 1000 диаманта с един и същи произход. Докато при цветните камъни това е възможно да стане дори само на един камък.

При диамантите и при някои цветни камъни ще намерите често и т. нар. „Карта“, която представлява изображение на камъка, на което са обозначени абсолютно всички негови вътрешни включение и външни недостатъци, които са видими с лупа с десеткратно увеличение. Наличието на тази „карта“ ни прави спокойни, че камъкът не може да бъде подменен, при едно евентуално почистване, например.

Гемоложки сертификат на диамант от International Gemological Institute (IGI)

Освен записаните качество на симетрия и шлифовка се обозначава още и точните параметри при измерванията на ъглите на формата при шлифовката. Тези обозначения са в процентно съотношение и на базата на тях се установява дали са спазени пропорциите за добра форма. Но при всички случаи тези показатели говорят и за друго, правят камъка уникален, с лесно разпознаваеми параметри от специалист, а това означава че не може да бъде объркан с друг, колкото и сходен да изглежда.

Чести са случаите, когато диамантите се продават без наличен гемоложки сертификат за високо качествени, например с чистота IF или VVS, а при анализ се установява, че тя е доста по-ниска. Същото се случва и при определянето на цвета им, който за неспециалисти е буквално абстрактно понятие и невъзможна процедура. Разликите в ценовите амплитуди са доста големи и не е все едно дали си купуваш диамант с цвят F и чистота VVS или такъв с цвят K и качество SI. Цената на първия е много по-висока от втория, но за да ги разграничим ни трябва именно гемоложки сертификат.

С две думи в един гемоложки сертификат са записани видът и разновидността на скъпоценния камък, неговите тегло, размери (в милиметри), форма, чистота, цвят, произход, наличие на флуоресценция и други физични свойства, ако камъкът притежава, както евентуален начин на третиране за подобряване на качеството му. Възможно е също да са обозначени някои други важни параметри, като индекс на рефракция, но и да бъдат упоменати приложените видове анализи.

Без наличието на професионален сертификат, ще трябва да се доверите на честната дума на продавача и на листчето гаранция, което ще попълни той, което е несериозно и абсолютно неправилно. За съжаление не съществува орган, който да следи за регулацията на тези важни подробности на пазара. Странното в случая е, че има служба, която проверява за пробата на златните бижута в търговската мрежа, но няма такава която да контролират дали вградените скъпоценни камъни са естествени или синтетични и като какви се продават. Парадоксалното е, че стойността на скъпоценните камъни надвишават много повече тази на използваното злато в бижуто, но органите контролират само метала и нехаят за скъпоценните камъни.

Дали се продават бижута с естествени, синтетичени камъни или със стъклени топчета не е от значение, важното е само едно – да знаем какво купуваме и за това трябват документи, а не празни приказки в красиви опаковки.

Снимки: личен архив и Интернет

7 Comments

  • Исам да попитам дали има разлика между диамант и брилянт? Благодаря предварително.

    • Здравейте, Яна, благодаря за въпроса. Често чувам разбични „теории“ по темата, например, че става дума за два различни скъпоценни камъка или, че единият е по-ценен от другия и т.н. Всъщност и в двата варианта става въпрос за Диамант. Диамант е името на минерала, а брилянт е определена форма с определена шлифовка. Брилянт е диамант в кръгла форма, шлифован с 57 или 58 фасетирани стенички (фасети), подредени според строго определени правила, като 33 от тях са в горната част на камъка, а 24 или 25 са в долната му част. Така че диамант е вида минерал, а брилянт е фасетиран в кръгла форма диамант. Освен това тази форма и шлифовка може да бъде приложена за почти всички останали скъпоценни камъни, затова е възможно да чуете например за рубин в брилянтна шлифовка, тоест кръгъл рубин с 57 или 58 фасети. Но е възможно да чуете също за овална брилянтна форма, което значи овално изрязване на скъпоценния камък с шлифовани 33 фасети в горната част и 24/25 фасети в долната част, както е при кръглата шлифовка. Дори може да видите подобно описание в някои гемоложки сертификати, което в никакъв случай не е грешно, напротив дава точната представа за начина на шлифовката на камъка.
      Ася Гардели

  • Здравейте, къде мога да дойда за гемоложки сертификат на сапфир?

    • Здравейте, Константин, ще Ви пиша на посочения имейл датите, на които ще бъда в София.
      Ася Гардели

  • При купуването на пръстен кой трябва да ми издаде този сертификат? Благодаря

    • Здравейте, Явор, предполагам имате предвид гемоложки сертификат. Издава се единствено от сертифициран гемолог с призната международна диплома, след завършено обучение в енститути като IGI, GIA, HRD, AGS, Gem-A, SSЕF. Всички наши бижута са с налични гемоложки сертификати.
      Ася Гардели

    • Здравейте, Явор, за да сте сигурен, че бижуто, което купувате е с естествен скъпоценен камък, то трябва да притежава гемоложки сертификат. Издава се единствено от сертифициран гемолог.
      Ася Гардели

Напишете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено !!