Революционните открития при скъпоценните камъни

ОТ НОВИТЕ РЕДКИ МИНЕРАЛИ ДО ПРОМЯНАТА НА ДНК НА МИДИТЕ 

В света са открити около 6000 минерала, като само стотина от тях намират приложение в бижутерията, а едва 50 са класифицирани като “скъпоценни камъни”. Разбира се, всички познаваме четирите най-известни и продавани – диамант, сапфир, рубин и смарагд. Има и други познати за повечето от нас, като аквамарин  топаз, циркон, гранат, тюркоаз и др. Съществуват обаче и абсолютно неизвестни и мистериозни скъпоценни камъни, за които няма лесно достъпна информация, освен строго профилирани, научни статии. Причините са две:

  • тези камъни са много редки и скъпи, и не се използват масово в бижутерията
  • ниската им степен на твърдост не позволява да бъдат вграждани в бижута

Такава е например сярата, която в кристална си форма често е прекрасна, с наситен жълт цвят, понякога – с много добра прозрачност. Нейните кристалчета обаче, са изключително податливи на температурни промени и с твърдост по скалата на Мос – едва 2, което значи, че дори най-лекият удар би ги повредил необратимо.

Преди месец имах възможността да разгледам отблизо, перфектно шлифовани кристали на сяра, дело на един от най-известните шлифовчици на скъпоценни камъни в Италия – Луиджи Мариани. Само виртуозен шлифовчик би могъл да придаде хубава форма и фасетира минерали с толкова ниска твърдост. 

Светът на скъпоценните камъни е в постоянен процес на развитие и промени. И ако през средата на 19 век е създаден първият синтетичен скъпоценен камък, сега, с огромните постижения и нови технологии при изработката на синтетични камъни, той би изглеждал наистина гротескно.

В нашето съвремие има толкова перфектни, лабораторно създадени кристали, шлифовани в прекрасни форми, чийто анализ може да затрудни дори опитен гемолог.

За щастие откритията и новостите не са само при разработките на нови методи за синтетични камъни, но и при разкриването на естествени минерали. Преди около месец участвах в Петата Национална конференция на гемолозите в Италия, където стана въпрос за открития през 2019 година нов вид скъпоценен камък – Laurentthomasite. Изключително рядък, това автоматично го прави много търсен сред колекционери, които в опита си да се сдобият с такъв, повишават и без това неимоверно високата му цена.

Laurentthomasite

Минералът е открит в Мадагаскар, а цветът му варира от синьо до жълто, с много силен дихроизъм (два различни цвята, които се наблюдават едновременно). Намерени са много малки късове кристали и шлифованите Laurentthomasite са в малки размери, с тегло не повече от 0.40 карата. В Интернет вече продават първите екземпляри, като цените са в няколко хиляди евро за съвсем малък лаурентомазит с отлична чистота, без видими включения. Нискокачествени камъни от около 0.15 карата могат да се намерят и на цени от 100 – 200 евро. Добре е да спомена, че все още няма синтетичен лаурентомазит и това прави донякъде сигурен пазара на този вид скъпоценен камък.

Съществува обаче риск да ви продадат негова имитация и да се окаже, че сте платили доста солидна сума за парче близък по цвят турмалин, например, струващ дребни евро. Затова, ако решите да направите подобна инвестиция, потърсете помощта на гемолог.


Само година по-късно след откритието на лаурентомазита , през 2020 г., е разкрит и нов вид турмалин. Всички познаваме зелената (Верделит), синята (Индиколит), малиново-розовата (Рубелит) разновидности на турмалина. Този камък се среща в почти всички цветове, като в България се намира предимно черен турмалин, наречен Шерл.

Среща се една много рядка и скъпа разновидност на турмалина, за чието съществуване се заговори за първи път през 1989 година. Това е  неоново-синята му версия, чиито най-красиви кристали се добиват единствено в областта Парайба, в Бразилия. Минералът е открит също в Нигерия, а от скоро и в Мозамбик, но в изключително малки количества, с незадоволително качество.  

Изумителна е цената на този вид бразилски турмалин, в запленяващ, магнетичен цвят и тя достига до 100 хил. щатски долара за карат


Както споменах по-горе, семейството на турмалина се увеличи с още един член, след като преди три години на италианския остров Елба бе открит нов вид, наречен Celleriite. Цветът му е особен и много интересен – от лимонено жълт, до жълто-зелен, наподобяващ изсушени листа тютюн.

Оцветяването му няма общо нито с наситеното зелено на верделита, нито с неговата по-тъмно зелена разновидност – елбаит, открита също на остров Елба. Засега челериит е намерен единствено на остров Елба и в много малки количества, в Афганистан. Естествено, фактът, че става въпрос отново за рядък камък, прави тази разновидност доста скъпа и апетитна за колекционерите на скъпоценни камъни. Интересно за челериита, за разлика от всички останали турмалини, е абсолютната липса на желязо (Fe) в неговия химичен състав, като лимоновото му оцветяване е благодарение на наличието на манган в структурата му.  

Любопитното при турмалина е неговата химична формула, която е най-дългата, сред скъпоценните камъни.

 Na(Fe2+3)Al6(Si6O18)(BO3)3(OH)3(OH)

Това се дължи на факта, че има всякакви по цвят разновидности, което е в резултат от съдържанието на различни химични елемента в състава им. Както повечето скъпоценни камъни и турмалините имат техните синтетични “двойници”. Тъй като създаването на камъни в лабораторни условия е скъп и сложен процес, той се прилага най-вече за синтез на ценните. Вече няколко години, на пазара се предлага дори синтетичен кварц и разбира се, изборът да се произвежда лабораторен кварц не е продиктуван от цената му, а от нарасналото му търсене.  

Интересен е методът за производство в лаборатория на т.нар. “дендритен” кварц. Дендритите са приличащите на дръвчета или клонки сраствания в кварца, които правят този камък уникален. И ако до преди години бе немислимо тези дендрити да бъдат възпроизведени от човека, то днес вече е напълно възможно и приложимо.

За създаването на синтетичен дендритов кварц , камъкът се третира с електричество. До откритието се стига след изследване на фолгорити – пясъчни или скалисти образувания, които придобиват вкаменената форма на дърво или клони в следствие на паднала мълния. По последни данни, изнесени от геолога Марко Венути, на Националната конференция по гемология в Италия, стана ясно, че дендритите в кварца се формират, благодарение на вид бактерия. Разбира се, тези революционни научни открития са от изключително важно значение за минералите, но всъщност проправят пътя и на компаниите, които работят в разработката на нови методи за синтез на скъпоценните камъни.  

Ще завърша тази статия с една новост при производството на перли. Установено, е че глобалното затопляне влияе пагубно върху продължителността на живот на мидите в океаните. Удължаването на техния живот предполага по-голяма  раждаемост на перли.

Заради това се налага промяна на ДНК на мидите, което вече се прилага успешно. Така те стават устойчиви на промените, продиктувани от глобалното затопляне.  

За необятния свят на перлите ще ви разкажа подробно в някои от следващите ми статии. 

снимки: личен архив и Интернет

error: Съдържанието е защитено !!