Конфликти и диаманти

Чували ли сте термина „етични диаманти“ или „безконфликтни диаманти“, или „Кимберлитов
процес“? Ето, в тази статия ще намерите обясненията на тези понятия, вече навлезли както в бизнеса с диаманти, така и в бижутерията.

Ще започна с названието „кървави диаманти“, а именно онези диаманти, добити в нарушение на човешките права, чрез експлоатация на труда или чиито печалби подпомагат криминални и бунтовнически групировки.

Карта на страните с диамантените находища

Няма да ви занимавам повече с цифри и статистика, но ще спомена и останалите 19 страни, които добиват най-ценния скъпоценен камък и ще цитирам данните на Kimberley Process Certification Scheme (KPCS) по ред на добива за 2022 година. В листата влизат още Ангола, Южна Африка, Намибия, Зимбабве, Лесото, Сиера Леоне, Танзания, Демократична Република Конго, Бразилия, Либерия, Централна Африканска Република, Гвиана, Гвинея, Гана, Камерун, Конго, Кот д’Ивоар, Венецуела и Мали. Диаманти с най-добро качество се добиват в Ботсвана, Ангола и Южна Африка, докато по-голяма част от диамантите на най-големия производител в света – Русия, както и на Демократична Република Конго са предназначени за индустрията.

Данни за продукцията на страните, добиващи диаманти, за 2022 година

Счетох за необходимо да изброя всички страни, добиващи диаманти, за да стане ясно, че в най-бедния континент в света – Африка има най-много диамантени залежи. Някои от изброените африкански страни обаче от години са раздирани от вътрешнополитически конфликти, с които правителствата са безсилни да се справят. Естествено това поражда беззаконие, корупция, експлоатация на труда в мините за диаманти и за никого не е тайна, че там много често работят малки деца за няколко дребни монети на ден. И въпреки опитите на различни световни организации да бъде спрян детският труд в мините, днес, децата-миньори в света са над един милион, като само в Конго наброяват няколко десетки хиляди.

Малчуганите работят основно в диамантени, кобалтови и златни мини и са предпочитани заради факта, че могат да се провират в тесните тунели на минните галерии, както и заради невъзможността си да се противопоставят на ужасните условия на труд, без каквито и да е предпазни мерки. Често тези деца не достигат дори юношеска възраст и умират при срутвания в нелегалните мини за диаманти или от заболявания на белите дробове, вследствие на работата без защитни маски. Все още, всяка година, стотици деца-миньори умират или остават с тежки увреждания за цял живот.

В последните три десетилетия в Сиера Леоне, Кот д’Ивоар, Ангола, Центрноафриканска Република, Либерия, както и в Демократична Република Конго жестоките граждански войни са подкрепяни със средствата от продажбата на диаманти. Именно диамантените войни са причината за смъртта на 3,7 милиона души в Африка, през 90-те години на миналия век. Гражданската война в Сиера Леоне е финасирана с пари от продажбите на диаманти, добивани от поробени хора, насилвани да работят в мините.

Диаманти бяха използвани като основно средстова за финансиране на войната и в Ангола и това наложи забраната от страна на Обединените нации през 1999 година за закупуването на анголски диаманти от други държави.

Заради тези нестихващи конфликти в Африка, трите гиганта, търгуващи с диаманти – De Beers, Alrose и Rio Tinto, се озоваха в центъра на глобални правни действия и така през 2003 г. влезе в сила Кимбърлийския процес, протокол, който сертифицира произхода на диамантите, но следи и за използването на материалните блага, получени от добива и продажбата им.

Към момента страните, присъединили се към Кимбърлийския процес са около 60 и само те могат да търгуват законно с диаманти. Останалите се считат за котнрабандна, нелегална търговия.

От началото на тази година ЕС забрани вноса на руски диаманти, използвани в бижутерията. Поетапно се въвежда и забрана за търговия от трети страни на обработени диаманти, с произход от Русия. Санкцията, разбира се, е заради военните действия в Украйна. Фактите сочат, че дружеството Алроса, в чиито ръце е над 90% от добива на диаманти в Русия, спонсорира руските въоръжени сили и така подпомага войната с Украйна.

Диамантената мина „Мир“ в Сибир, действала от 1955 г. до 2004 година, с диаметър от 1200 м и дълбочина над половин километър

Предстои да разберем дали ще бъдат въведени и ограничения при търговията с диаманти от Израел, но протестите в полза на Палестина не подминаха и най-голямото международно изложение за бижутерия и скъпоценни камъни в Италия „Vicenza Oro“, провеждено във Виченца от 19 до 23 януари тази година, на което имаше представители на 1300 фирми от 37 страни.

И тъй като най-голямата част от търговията с диаманти в света осъществява Израел, на втория ден от изложението имаше сблъсъци на полицията с пропалестински демостранти, протестиращи срещу израелските търговци, присъстващи на панаира. Отново се заговори за финансиране на поредната война със средства от продажбата на диаманти, именно заради изявлението на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, който бе заявил, че 88% от бюджета за финансирането на израелската армия е със средства от търговията с диаманти.

Тазгодшното изложение Vicenza Oro несъмнено ще бъде запомнено с опита на нас 500 демонстранти да нахлуят в блиндираните павилиони, където достъпът е ограничен и строго охраняван. Ще остане също споменът от насилие, драматични действия, обвинения в антисемизъм, ранени полицаи и демонстранти.

За изложението Vicenza Oro, за тенденциите в дизайна на бижутата и търговията със скъпоценните камъни ще разкажа в някоя от следващите статии.

Снимки: личен архив и Интернет

Напишете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено !!