Диаманти и инвестиция

Иска ми се да внеса яснота по темата, заради горчивия опит на десетки стотици италианци, които бяха измамени преди няколко години на Ботуша в опита си да се сдобият с инвестиционни диаманти. Освен неприятното преживяване, шокиращото в случая бе, че измамите са плод на известни банкови институции в Италия.  С две думи чрез масирани рекламни кампании банките подмамвали клиентите си да закупят диаманти от дружество за продажба на скъпоценни камъни, на много по-високи цени от действителните. Скандалът се развихри през 2016 година, след разкритията по темата на предаване за разследваща журналистика по италианската телевизия. Стана ясно, че така наречените „инвестиционни диаманти“ всъщност са продавани на хората с помощта на банките на много високи цени. Сред измамените са мастити представители на бизнеса, на изкуството, спорта, както и обикновени клиенти, решили да вложат спестяванията си в сигурен актив.

Именно желанието на повечето от нас да притежават диаманти и тези неприятни разкрития в Италия ме провокираха да се занимая с темата.

Какво отличава инвестиционните диаманти от всички останали?

Въпросът заслужава подробно разяснение, защото не веднъж са ми го задавали, но първо ще се спра на темата защо да инвестираме парите си в диаманти.

Диамантите имат сигурна възвращаемост на парите ни. Това е така, защото от стотици години това е най-търсеният скъпоценен камък, а неговите характеристики го правят най-красивият и желан камък. Всъщност пазарът на диаманти никога не е в застой и цената му се покачва все повече и повече.

Постепенното изчерпване на диамантените залежи е една от причините за ръста на стойността на диаманта. Всяка диамантена мина има определен капацитет и при достигането му количествата добив постепенно бележат спад. Такъв е примерът с находището Мирний в Русия, което хлопва врати окончателно през 2017 година, въпреки бума на добив през 60-те години на миналия век, когато годишната продукция на диаманти е 2 тона или 10 милиона карати.

Затворената диамантена мина Argyle в Австралия

Диамантите са с малки размери, побират се в кутийка, а това прави съхранението им доста лесно. За сравнение ще дам друг апетитен за инвеститори от цял свят минерал – златото. Представете си еднокилограмово златно кюлче, което е с големина около 12 см / 9 см и 4 каратов диамант с отлично качество с диаметър едва 10 мм. И ако кюлчето 24 каратово злато в момента струва около 74 хил. евро, то диамантът може да достигне до 150 хил. евро. 

Диамантите са обект на търговия в целия свят, лесно преносими са и стига да бъдат придружени от гемоложки сертификат тяхното монетизиране е сравнително лесен процес.

Кои диаманти попадат в графата „инвестиционни“?

В тази група попадат два вида диаманти, а именно висококачествените безцветни диаманти и т. нар. “Fancy” – цветните диаманти.

В синьо – параметри на инвестиционни диаманти
В синьо – параметри на инвестиционни
В синьо – параметри на инвестиционни диаманти
В синьо – параметри на инвестиционни диаманти

Втората група инвестиционни диаманти са цветните диаманти, но само тези, чиито цвят не е получен след някакъв вид третиране, а са с естествено оцветяване. Тези диаманти са много редки в природата, а когато имат абсолютна чистота и наситен цвят са почти неоткриваеми и съответно много ценни. Ето защо при цветните диаманти факторите, които оказват влияние за интестиционен интерес са три, а именно – наситен и ярък цвят, перфектна чистота и безупречна форма и шлифовка.

Скала за наситеност на цвета при цветните диаманти

За разлика от безцветните диаманти, където цените се определят в световен мащаб от т.нар. „Рапапорт“ и се движат в определени параметни, то за цветните диаманти Рапапорт не важи и цената се определя свободно, от продавача.

Цветни диаманти

При всички случаи задължителното за инвестиционните диаманти е да притежават гемоложки сертификат при покупката, както и да бъдат запечатани от лабораторията, извършила гемоложкия анализ.

И понеже съвсем скоро, в практиката си на гемолог станах свидетел на измама със запечатан инвестиционен диамант, който очевидно не оттоваряше на описаното качество в гемоложкия сертификат, ще апелирам преди закупуване на диаманти с цел вложение на парите ви, да се обръщате към услугите на дипломиран по международните стандарти гемолог (IGI, GIA, HRD), който да ви консултира по време на покупката. Така ще можете да сте сигурни, че евентуалните неприятни изненади ще бъдат избегнати, а те, за съжаление, дебнат на всеки ъгъл на пазара с инвестиционни диаманти.

снимки: Интернет

Напишете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено !!