Недостижимите десет (II част)

Неведнъж съм заявявала моята откровена любов към редките скъпоценни камъни и заради това почти не вярвах на очите си, когато преди години купих първия си султанит (Zultanite) от един турски търговец. Бях в столицата на южната ни съседка, “въоръжена” само с лупа с десеткратно увеличение, тогава крайно недостатъчна, за да съм сигурна, че става въпрос за естествен султанит.

Не само, че нямах под ръка нито един гемоложки уред, но и поради факта, че никога не бях виждала на живо фасетиран султанит, почти нямах идея какво представлява. Четенето на специализирана литература и теоритическите знания са от фундаментално значение, но при кристалите 50 % от работата е с оптически инструменти, без които понякога е абсолютно невъзможно да се установи видът им, особено когато става въпрос за цветни камъни. Така, в Турция бях изправена пред дилемата да рискувам и да купя камъка или да подмина и да си остана със спомена. Желанието ми, обаче да притежавам султанит бе толкова голямо, че се доверих на знанията и интуицията си и го купих. От тогава минаха години и няколко красиви екземпляра през ръцете ми. А любовта ми към този странен скъпоценен камък расте пропорционално с броя им. В отделна статия съм описала подробно султанита, но не мога да не го спомена и в тази, заради неговата голяма рядкост. Султанитът винаги попада в списъците на най-редките камъни на планетата, защото се намира само на едно място в света – в Турция, само в една мина.

И тъй, според експертите, рядък е онзи минерал, добиващ се на не повече от пет места на земята, то, както се досещате султанитът е наистина много, много рядък. И ако към този факт прибавим красотата му и свойството да променя цвета си от зеленикав, през тютюнев до пурпурен, ще видим, че става въпрос за необикновен и изключително ценен камък.

Султанит, горе – на дневна светлина, долу – на светлина от лампа с нажежена жичка

Подобна е ситуацията и с още един изключително рядък скъпоценен камък – грандидиерит (Grandidierite). Неговата цена също варира в зависимост от качеството. Намират се грандидиерити за по няколко десетки долара, но те са матови, с бледи цветове и полупрозрачни. Хубавите екземпляри от този вид са скъпи и почти неоткриваеми. Съществуват няколко тона на цвета – от светло син, подобен на този на аквамарина, до по-тъмно син със сивкави или зеленикави оттенъци. Цветът му зависи от количеството желязо в състава му, като е ясно, че тъмно сините съдържат повече Fe. Както султатинът, и грандидиеритът има свойството да променя цвета си в зависимост от ъгъла на падащата върху камъка светлина. Можем да различим зелени и жълтеникави нюанси.

Най-търсените грандидиерити са с неоново син цвят, подобни на друг рядък и скъп камък – синият турмалин, наречен Параиба (Paraiba). Хубави, прозрачни кристали грандидиерит се откриват рядко, в малки размери и това прави трудно намирането на шлифовани скъпоценни камъни по-големи от два карата. Грандидиерит се добива в Шри Ланка, Антарктика и в южната част на Мадагаскар.

Карта на Мадагаскар, в чиято южна част се добива грандидиерит

Следващият рядък скъпоценен камък, с който искам да ви запозная е още един хамелеонов вид – александрит (Alexandrite).

Александрит, в кръгла форма, в ляво – на дневна светлина, в дясно – на светлината на лампа

Намира се в много малки количества и размери в Бразилия, Мадагаскар, Мианмар, Танзания и Мозамбик. Най-красиви цветове имат руските александрити, където, за съжаление, количествата са изчерпани. Именно в Урал, Русия, е открит за първи път през 1830 г. и кръстен в чест на руския цар Александър II. Цветът на александрита е зелено-син на дневна светлина, а на изкуствено осветление се превръща в лилаво червен. Подобно на султанита и александрита има силна промяна на цвета в зависимост от ъгъла на гледане и могат да се наблюдават червени, оранжеви, виолетови и зелено-сини окраски. Александритът принадлежи на семейството на хризоберила – жълтеникав кристал, намиращ се на много места в света, който обаче няма свойството да променя цвета си. Едуин Стрийтер, виден викториански бижутер, описва александрита в своя книга така: „Представете си, че имате смарагд през деня и аметист – вечерта.“

Мусгравит

Първият мусгравит е открит през 1967 в планината Мъсгрейв (Musgrave Ranges), Австралия, чието име носи минералът. Намира се още в Танзания, Мадагаскар и Шри Ланка. Цветовете му са много – маслинено зелен, виолетово със сиви оттенъци, безцветен, червен, тъмно синьо-зелен с нюанси на виолетово или сиво. Най-редките са безцветните и червените мусгравити, а най-търсените и скъпи са тези във виолетов цвят. От неговото откриване, до днес са шлифовани едва около 30 скъпоценни камъка от този минерал. 

Най-големият открит мусгравит Ophir Grand Musgrovite е 214 карата или почти 43 грама. Кръстен е на компанията, която го притежава – американската Ophir Collection LLC, собственици на трите най-големи шлифовани мусгровита в света.  

В началото на миналия век, през 1906 г., в Калифорнийските планини Джеймс Маршал Кауч, фалирал фермер, който се препитавал като златотърсач се натъква за първи път на бенитоит (Benitoite), непознат дотогава минерал. Кауч помислил, че е намерил сапфир, но след изследване в Калифорнийския университет, става ясно, че е открит нов вид минерал. Кръщават го на мястото, където е намерен, в близост до реката Сан Бенито. Заради наситения си тъмно син цвят може да бъде объркан за сапфир, но изключително силния блясък на бенитоита (дори по-силен от този на диаманта), издава характера на друг минерал.

Ако притежавате дори само един, макар и малък скъпоценен камък от изброените дотук, със сигурност сте инвестирали парите си добре. И поради факта, че ресурсите на някои от мините са изчерпани или са на привършване, логично е да се смята, че цената на тези камъни ще се покачва все повече и повече, какъвто е случая със султанита. Винаги съм смятала, че тези малки блещукащи съкровища, оставени на съхранение в банковия сейф, всъщност са един отличен начин да помислим за по-спокойното ни бъдеще.  

Несъмнено подбраните от мен и изброени десет скъпоценни камъка, в тази и предишната статии, влизат в списъка на най-редките камъни на планетата. Разбира се, има и още такива, като танзанит, син и розов диамант, черен опал, пудретеит, йеремьевит, серендибит, някои видове турмалини, перлите Конч, раждани от вид рапани и още, и още, за които ще разкажа в някоя следваща статия. 

снимки: личен архив и Интернет

Напишете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено !!